Ödön
1 °C
11 °C

Délután kiderül, mivel akarja menteni a gazdaságot a török kormány

2018.08.16. 11:37

Csütörtök délután nagyszabású telefonkonferencián próbálja majd elmagyarázni a világ befektetőinek a török pénzügyminiszter a politikai vezetés álláspontját a gazdasági kilátásokról. A délután 3-kor esedékes konferencián Berat Albaryak a várakozások szerint konkrétumok hangozhatnak el azzal kapcsolatban, hogyan kívánja a török kormány megmenteni a lírát és stabilizálni a helyzetet.  

A török helyzet nem egyszerű: a kibontakozó devizaválságot súlyosbítja az USA-val vállalt többszintű konfliktus.

Donald Trump amerikai elnök a múlt pénteken az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot. Erdogan válaszképpen megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját, de a vámháború nyilván jobban fáj a törököknek. A gazdasági keménykedés mögött az áll, hogy a két ország közt sok a vitás kérdés, az egyik legélesebb konfliktusforrás Andrew Brunson, a Törökországban fogva tartott lelkész ügye. Szintén ellentét bontakozott ki az oroszoktól vásárolni tervezett rakétarendszer kapcsán. Emiatt Donald Trump visszatartja az F35-ös üzletet, azaz a már kifizetett amerikai vadászgépeket nem szállítják le. Emellett a szíriai konfliktus rendezésének kérdését is máshogy látja a két ország.

A másik front a pénzügyi segítség kérdése. Csütörtök reggel az IMF szóvivője azt jelezte a Reuters tudósítása szerint, hogy továbbra sincs jele annak, hogy Törökország a Nemzetközi Valutaalaptól kérne pénzügyi segítséget szorult helyzete ellenére. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy ezt a lehetőséget hétvégi nagygyűlésein Recep Tayyip Erdogan török elnök újra kizárta és közben tegnap sikerült megállapodnia Katarral egy 15 milliárd dolláros befektetési és pénzügyi stabilizáló csomagról.

A török líra év eleje óta értékének harmadát elvesztette a dollárral szemben, a befektetők tartanak tőle, hogy a török vállalatok egy része nem fogja tudni visszafizetni a devizahiteleit. További kockázatot jelent, hogy a változó kamatozású hitelek amiatt is drágulhatnak, ha a török jegybank további kamatemelésre kényszerül. A pénzromlás mögött a fejlett piacokon az utóbbi időben bekövetkezett kamatemelések mellett az áll, hogy a török gazdasági növekedést főleg az olcsó dolláralapú hitel és a különféle költségvetési intézkedések hajtották

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?