Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Blokklánc-technológiával kísérletezik az osztrák jegybank

2018.09.28. 09:09

Ausztria 1,15 milliárd eurónyi államkötvény kibocsátását tervezi blokklánc-technológia használatával – írja a The Next Web. 

Az osztrák központi bank a szövetségi kormány finanszírozási ügynökségével együttműködve vezeti be a kriptovaluták működésének alapját jelentő blokklánc-technológiát, jövő kedden kezdődik az új típusú kötvénykibocsátás. 

Hartwig Löger pénzügyminiszter azt mondta, a blokklánc-technológia Ausztriában a gazdaságpolitika fókuszában van, a kormány olyannyira komolyan gondolja a megosztott főkönyves rendszer jövőbeli használatát, hogy saját fintech tanácsadótestületet is működtet. 

Az osztrák kötvénykibocsátáshoz az Ethereum kriptovaluta blokkláncmodelljét használják majd. A kötvények hosszú lejáratúak lesznek, a befektetők 2023 előtt semmiképp nem látnak belőlük megtérülést, sőt, lesznek tízéves periódusra szólók is. Az Ethereum-blokkláncon manapság 336 millió dollárnyi tranzakciót bonyolítanak le a kriptovalutával rendelkezők, így bár nagy összegnek tűnik az 1,15 milliárd eurós osztrák kibocsátás, a lánc el fogja bírni. 

A kriptovalutákat a téli boom idején sokan túlértékeltnek tartották, és azóta valóban konszolidálódtak az árfolyamok, az üzleti világ azonban bízik abban, hogy a digitális pénzek mögött álló blokklánc-technológia hosszú távon forradalmasítja a piaci tranzakciókat és a pénzhasználatot, ezért rengeteg pénz áramlik a blokkláncfejlesztésekbe.