Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kisállateledel, IT és baromfi: a legnagyobb hazai vállalat-eladások

2018.10.03. 09:57
Megélénkült az idén a hazai tranzakciós piac. A legnagyobb dealeket a Forbes listázta, becslésük szerintük 168 milliárd forintos tranzakciós értékkel a Partner in Pet Food (PPF) Kft. állateledelgyártó eladása volt a legnagyobb hazai vállalat-értékesítés.

Ki gondolta volna, hogy az állateledel ekkora üzlet? A brit Cinven tőkealap a Forbes listája szerint 168 milliárd forintért vásárolta fel a Partner in Pet Food (PPF) Kft-t. A magazin ezt az értéket az EY barométer című kiadványból vette, máshol szakértők segítségével megbecsült, olykor pedig a közleményekben is bejelentett vételár szerepel a kiadványban. A csúcstartó deal idén áprilisban történt és a portéka egy több mint 1400 embert foglalkoztató regionális, de alapvetően magyar központú állateledel-gyártó volt.

1

A Forbes ma megjelent exitlistáján 22 tranzakciót rendezett sorrendbe, de ezeken kívül is megemlékezett pár nagy dealről. Például a MET tulajdonosváltásárólSimicska Lajos látványos exitjéről, vagy éppen a készpénzlogisztika nagy üzletéről, amikor Garancsi István vette át a G4S csoport egyes érdekeltségeit.

A listába rendezett dealek közül az állateledelüzlet után a BalaBit Kft. kiberbiztonsági cég eladása következik, a magyar céget az amerikai Quest – One Identity vásárolta fel, a Forbes szerint 27,5 milliárd forintért.

Míg a harmadik helyre Csányi Sándor vásárlása ért fel, a Bonafarm-csoport 12,3 milliárd forintos becsült értéken vette meg a szentesi Hungerit Zrt-t, amellyel akkor sokan jártak jól.

A dobogó után is még sok milliárdos tranzakcióról lehet olvasni, francia cég vette meg a Solvo Biotechnológiai Zrt-t, míg a nemzet nagy felvásárlója, mészáros Lőrinc az ötödik helyre jutott be a V-Híd Zrt. megszerzésével.

A lista böngészése során a sok ipari, technológiai cég mellett taxicég, magánegészségügyi vállalkozás, de nyomda és pizzacég is szerepel. Miközben a szakemberek szerint a hazai vásárlók bántóan hiányoznak a piacról, a listáról kiderül, hogy a nemzetközi vevők változatos helyekről érkeztek, van közöttük holland, francia, horvát, indiai vásárló is.

Nincs másik valóság, nincs másik Index.
Támogasd a fennmaradásunkat!

https://index.hu/tamogatas