Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Állami hirdetések nélkül összeroskadna az adóssághalom alatt Mészáros vidéki lapcsaládja

2018.11.15. 10:55

A Mészáros Lőrinc-féle Opus médiaportfóliója mögött ugyanis több tízmilliárd forintos, bonyolult szerkezetű adósságtömeg van, amely csak az állami hirdetésdömpinggel tartható fenn – írja a G7.hu. 

Mészáros Lőrinc médiaportfóliója jelenleg úgy néz ki, hogy az Opus Global Nyrt. birtokolja az Opus Press Zrt.-t, amelynek leányvállalata a legtöbb médiafelületet, köztük a megyei lapok többségét is összefogó Mediaworks Zrt. Ez utóbbi cég 2017-ben húszmilliárdnál is több árbevétel mellett 4,3 milliárd forint adózott eredményt ért el, a bevétel jelentős része származik állami vagy állam-közeli hirdetésekből: a lap korábbi számításai szerint a bevétel 60 százalékát teszi ki a listaáron hirdető állami vállalatoktól befolyó összeg. 

A cég beszámolóiból azonban kiderül, hogy még az így felturbózott, szépnek látszó eredmények ellenére is lehetnek gondok a jövőben, mert a bevételek mellett a kiadási oldal is folyamatosan nő, ráadásul komoly adósságokat halmoz fel a lapcsoport. A G7 szerint hosszú távon 14,6 milliárdos költségszinttel kell számolnia a Mediaworksnek, amennyiben nem szánja el magát jelentős költségcsökkentő programra. Adósságfronton az egyik komoly kötelezettség a szintén Mészáros-résztulajdonban levő MKB felé van, 9,48 milliárd forintot kapott a cég a banktól. Az anyacég Opus Press mérlegéből pedig az olvasható ki, hogy 6,2 milliárdnyi hosszú távú kötelezettséget tartanak nyilván egy 2016-os, zárt körű kötvénykibocsátásból, a kötvényeket 2019 áprilisában vásárolják vissza. 

Ha a teljes médiaportfólió konszolidált számait nézzük, azt láthatjuk, hogy

13 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettségállományt tart nyilván a cég, de ezen túl 15 milliárd forint rövid lejáratú kötelezettség, nagyrészt szállítói követelés is van. 

Ilyen nagy adóssághalom mellett kizárólag az állami hirdetések jelenlegi struktúrája mellett tartható fenn a lapcsalád a cikk következtetése szerint. Erre utal az is, hogy az Opus Press 2017-es beszámolójának kiegészítő melléklete szerint a Mediaworks méretes nyeresége ellenére mindössze 200 millió forint osztalékot fizetett.

Sajtóértesülések szerint az adóssághegy miatt hamarosan nem az Opus-részvényeseknek kell tovább aggódniuk, ugyanis az egész portfóliót átpakolhatják a Liszkay Gábor által nyár óta gründolt Media Fundamentum Nonprofit Zrt. alá, amely mögött a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány állhat majd. Utóbbit Mészáros egyik jogtanácsosa, Kertész József Tamás jegyezte be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?