Jön az önként vállalt túlóra

fortepan 127799
2018.12.07. 09:18

Nem csak kollektív szerződés esetén lehet túlóráztatni, ennyit változott a túlóratörvény-javaslat csütörtök este - írta meg a Hvg.hu.

A túlóratörvényt a vállalkozásfejlesztési bizottság dolgozta ki, de a tövényalkotási főbizottság adta meg a javaslat végső szövegét csütörtök este.

Korábban úgy nézett ki, hogy a vállalkozásfejlesztési bizottság hajlandó lenne engedni és több teret engedni a szakszervezeteknek a kérdésben, de a végső szöveget a törvényalkotási bizottság írta meg és abban nincs utalás a kollektív szerződésre. A törvényről jövő szerdán szavaz az Országgyűlés.

Ezek a főbb pontok:

  • Jelenleg a Munka törvénykönyve azt mondja, hogy naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, ami kollektív szerződés alapján legfeljebb háromszáz órára növelhető.
  • Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf egyéni indítványa 250-ről általánosan 400-ra emelte volna a túlóraszámot, kihagyva a kollektív szerződésre való utalást.
  • A vállalkozásfejlesztési bizottság általános szabályként a 250 órát hagyta volna meg, és csak a kollektív szerződés esetén engedett volna 300 helyett 400 órát.
  • A törvényalkotási bizottság végül ezt nyújtotta be: általános szabályként marad a 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra, de a munkáltató és a munkavállaló külön, írásbeli megállapodása esetén ez lehet 400 óra is.
  • A 3 éves munkaidőkeret maradt a javaslatban, eszerint 3 éven belül is elég elszámolni és kifizetni a túlórákat.

Borítókép: Illusztráció Fotó: Bauer Sándor / FORTEPAN