Feljelentést tett a DK a Microsoft-ügyben

2019.08.02. 11:28

Feljelentést tett a Demokratikus Koalíció a Microsoft korrupciógyanús közbeszerzéseinek ügyében - írja közleményében a párt.  A DK azt írja, hogy a "Fidesz által megszállt ügyészség" elmondása szerint azért nem tett eddig semmit a Microsoft-botránnyal kapcsolatban, mert “az ügyészség sem az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától, sem más amerikai hatóságtól nem kapott feljelentést vagy olyan jelzést, amely az említett ügyletekkel kapcsolatos korrupciós bűncselekményre utalna”.

Ha csak a feljelentés hiányzik, ezen ne múljon, mi megtettük - még ha tudjuk is, hogy ha nem egy “volt” fideszes vezetné a Legfőbb Ügyészséget, már embereket vezettek volna el vezetőszáron.

- olvasható a közleményben.Az Index kérdésére Fővárosi Főügyészség azt válaszolta, hogy  az ügyben korábban, még 2018-ban egy magánszemély tett följelentést, de azt a Budapesti IX. Kerületi Ügyészég bűncselekmény gyanújának hiánya miatt elutasított azzal, hogy  "a feljelentésben megfogalmazott állítások a nyomozás elrendeléséhez szükséges konkrét  adatokat nem tartalmaztak."

"A Demokratikus Koalíció a Központi Nyomozó Főügyészségen tett feljelentést az Amerikában és Európában már felgöngyölített korrupciós üggyel kapcsolatban.

Ideje, hogy a legfőbb ügyész ne leghűbb ügyészként viselkedjen, a vádhatóság ne védhatóságként működjön, hanem tegyék a dolgukat a törvény betűje szerint.

 - írja a párt.

Ahogy arról korábban írtunk, a Microsoft magyar leányvállalatának több milliárd dolláros büntetést kell fizetnie, miután az amerikai hatóságok megállapították, hogy 2013 és 2015 között legalább 14,6 millió dollár illetéktelen nyereséghez jutott. A hatóságok szerint a cég trükközve adtak el szoftverlicenceket a magyar kormányzati szerveknek; azt jelentette a Microsoft központja felé, hogy csak komoly kedvezményekkel tud eladni licenceket, ám ez a kedvezmény már nem jutott el a megrendelőkhöz, hanem ebből fizették ki a kenőpénzeket a magyar hivatalnokoknak. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet nyilvánosságra hozott jelentése szerint többek között a NAV, az ORFK és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet beszerzéseit érintette az ügy. 

A Microsoft közbeszerzéseivel kapcsolatban az z Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálja, hogy történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor. A Microsoft közbeszerzéseiről és az amerikai vizsgálatok eredményéről itt olvashat részletesebben