Ferenc
10 °C
29 °C

Nem siettük el, de tényleg elkezdtünk mi is nyomozni a Microsoft-ügyben

2019.08.23. 13:32

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményben megerősítette a korábbi hírt, tényleg elindult egy nyomozás a Microsoft-ügyben. Azt írták, hogy  „különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények” miatt kezdtek el nyomozni. 

Mindennek előzménye, hogy a magyarországi Microsoft-leányvállalattal együttműködő viszonteladók, akik magyar állami intézményeknek értékesítették a Microsoft-licenceket, a Microsofttól kapott diszkontoknak köszönhetően nagyon olcsón jutottak a termékekhez, a kedvezményt azonban nem adták tovább a végső vevőnek.

A profitrátájuk olyan magas volt, hogy arra már nem nagyon akadt észszerű magyarázat, ha csak az nem, hogy a profitból állami döntéshozókat vesztegettek meg, méghozzá a Microsoft tudtával – ez persze csak feltételezés, de elég komoly volt a gyanú ahhoz, hogy először a Microsoft vizsgálódjon (ki is rúgtak hazai fejeseket), majd az amerikai igazságügyi minisztérium is nyomozott az ügyben, ez utóbbi elégséges bizonyíték híján egyezséggel zárult (ilyesmire az amerikai jogrendszer sajátosságai miatt van lehetőség).

A magyar igazságszolgáltatás sokáig tétlen volt az ügyben, majd a Legfőbb Ügyészség július végén megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információt küldje meg részére, később pedig feljelentéskiegészítést is elrendelt, mert Polt Péter nyilatkozata szerint a kért adatok nem érkeztek meg az USA-ból. Hét elején pedig levélben kértek adatot legalább egy hazai szervezettől az ügyben, amiből már lehetett tudni, hogy elindulhatott egy nyomozás.