Antal, Anett
16 °C
23 °C

Lazít a szigorú költségvetési szabályokon az Európai Bizottság

2020.03.20. 22:30 Módosítva: 2020.03.20. 23:44

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatása miatt az Európai Unió felfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szigorú szabályokat, hogy lehetővé váljon a tagállami kormányok számára a gazdaság rugalmasabb finanszírozása – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében pénteken, írja az MTI.

Von der Leyen elmondta, hogy a mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács jóváhagyását követően

ténylegesen feloldja a nemzeti kiadások szigorú brüsszeli felügyeletét.

Ez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy intézkedéseket hozzanak a válság megfelelő kezelése érdekében, miközben eltérnek az európai költségvetési keretrendszerben általában alkalmazandó követelményektől. Szabad mozgásteret enged, hogy a kormányok szükség szerint fecskendezzenek tőkét a gazdaságba – mondta Von der Leyen.

Olyan maximális rugalmasságot javaslunk, amely lehetővé teszi nemzeti kormányaink számára, hogy mindent és mindenkit támogassanak. Egészségügyi rendszereiket, az orvosi és ápolói személyzetet, valamint a válság által sújtottakat. Biztosítani akarjuk, hogy a tagállamok a lehető legjobb módon reagálhassanak a koronavírus-járvány emberi, társadalmi és gazdasági kihívásaira

– mondta az Európai Bizottság elnöke, aki szerint készen állnak arra, hogy a helyzet alakulásának függvényében további intézkedéseket hozzanak.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos azt közölte, hogy az uniós bizottság a korábbinál még szorosabban együttműködve a tagállamok mellett az ipari szereplőkkel és a szabványügyi hivatalokkal a védőmaszkok, kesztyűk, köpenyek és egyéb orvosi felszerelések rendelkezésre állásának biztosításáról állapodott meg pénteken.

A megállapodás az EU és az unión kívüli országok vállalkozásai számára egyaránt lehetővé teszi a felsorolt termékek gyártását, könnyebb forgalomba hozását magas szintű biztonsági feltételek garantálása mellett – tette hozzá Breton.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!