A Posta marad a posta még egy darabig

2020.06.23. 10:18

Év végén lejár az állam egyetemes postai szolgáltatási szerződése a Magyar Postával, de velük is fogják meghosszabbítani, írja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatalára hivatkozva a Népszava

Az egyetemes postaszolgáltatás önmagában egy nehéz logisztikai feladat, ugyanis azt jelenti, hogy ahhoz az ország egész területén minden embernek egyformán hozzá kell férnie, és a küldeményeket legalább napi egyszer kézbesíteni kell nekik.

A Posta ehhez óriásira nőtt, az első negyedévben 28 119 alkalmazottat foglalkoztatott a lap információi szerint. Ugyanakkor épp felülvizsgálja az egyetemes szolgáltatás feltételeit, de erről nem adtak több érdemi információt.

Annyit lehet tudni, hogy a Posta nemrég bejelentette, hogy összeállt az óriási magáncéggel, a Takarékbankkal „a kistelepüléseken élők ellátásának javítása” céljából. A lap még arról ír, hogy nincs még megállapodás az ezévi bérekről a Postánál, a szakszervezetek 15 százalékos emelést akarnak. 

Megsemmisült a csomagja?

Érdemes lehet tudni, hogy a Posta nem tartozik kártérítési felelősséggel a nem garantált kézbesítési idejű postai küldemény késedelmes kézbesítéséért. Szintén nem terheli kártérítési kötelezettség a szolgáltatót az egyetemes postai szolgáltatás keretében felvett, nem könyvelt postai küldemények megsemmisülése, elveszése vagy megsérülése esetén – kivéve, ha a kárt szándékosan okozta. A szolgáltató a garantált kézbesítési idejű postai küldemény késedelmes kézbesítéséért azonban kártérítési átalányt köteles fizetni – kivéve, ha bizonyítja, hogy a késedelmet a működési körén kívül eső, elháríthatatlan ok idézte elő, írja az NMHH

2013 óta liberalizálnunk kellett a postai szolgáltatások piacát is, azaz ki kellett nyitni a magáncégek felé is. De nem az egyetemes szolgáltatásban van a nagy pénz, 176 postai szolgáltató szerepel épp a nyilvántartásunkban, de egyik se ment rá erre.  

Emellett ha csomagot szeretne feladni az EU-n belül, akkor az Európai Bizottság weboldalán össze is hasonlíthatja a legnépszerűbb európai csomagkézbesítési szolgáltatások árát.