Hatvanmilliárd forintot fordít az Orbán-kormány kastélyok és várak felújítására

D ATI20200925010
2020.09.25. 14:26

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban mintegy 60 milliárd forintot fordít a kormány kastélyok és várak megújítására.

Ezt a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára jelentette be a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúria felújításának pénteki alapkőletételi ünnepségén. Ez a beruházás 643 millió forintból valósul meg. 

György István elmondta, hogy a Nemzeti Várprogram és Nemzeti Kastélyprogram részeként Soprontól a magyar–román határ mellett fekvő Komlódtótfaluig 34 helyszínen újulnak meg látványosságok, köztük 19 kastély és 15 vár.

A komplex projekt nemcsak a nemzeti örökség megvédéséről szól, hanem azt szeretné elérni, hogy a felújított műemlékek az adott régiók vonzáskörzetévé váljanak, ezzel segítve a munkahelyteremtésben a környéken élő termelőket és vállalkozókat

– hangsúlyozta az államtitkár.

Kapcsolódó

Tiborcz luxusszállójaként újranyitott a turai kastély

A Schossberger-kastély szobáit csak a szálloda vendégei látogathatják, a kertben 2500 forintos belépőért sétálhatunk.

A kastélyprogram ellentmondásosságára jellemző, hogy az Orbán-kormány a tavalyi év végén visszavonta azt a másfél milliárd forintos támogatást, amelyből a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély turisztikai célú fejlesztését irányozták elő. A kabinet egyidejűleg a várgesztesi, a cseszneki, az ónodi, csókakői várat is megfosztotta a felújításra szánt pénztől. 

Kapcsolódó

Sehol nem tart a kastélyprogram, de a pénz negyedét már elköltötték

39-ből 7 kastély felújításának álltak egyáltalán neki, leginkább a választások előtt. Pedig két év múlva mindegyikkel el kellene készülni.

A nemzeti kastély- és várprogram már öt éve tart, 2019-ben azonban még egyetlen épületkomplexum felújítása sem fejeződött be az elején előirányzott 39-ből. Az 57 és félmilliárd forintos keretből viszont már akkorra sikerült 14 milliárdot eltapsolni.

(Borítókép: Szabó Árpád, Komlódtótfalu polgármestere, Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott, Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (b-j) a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúria 643 millió forintból megvalósuló felújításának alapkőletételén 2020. szeptember 25-én.

MTI / Balázs Attila)