Tetőtérben landolhatnak a legújabb támogatások

2020.10.28. 17:45

A most bejelentett intézkedések középpontjában a családi házak többgenerációs bővítése áll. Ezt tartalmazza a money.hu elemzése, amely szerint így a lakáspiacon eddig marginális szerepet játszó területet kerül be az állami lakásprogramba. A legújabb kormányzati terv szerint ugyanis a tetőtér-beépítéssel készült új lakások kapnának állami támogatást. 

A gyermekes családok a CSOK teljes összegét erre a célra fordíthatják, ami lakásonként maximum 10 millió forintot jelent.

A KSH adatai szerint 2005 és 2015 között a lakás- és családiház-átalakítások elenyésző, kevesebb mint 1 százalékát adták a tetőtér-beépítések, és jellemzően családi házaknál fordultak elő. 

A tetőtéri lakások piacán vannak lehetőségek, ugyanis a legfelkapottabb településeken az utóbbi években jelentősen csökkent a társasház-építésre, lakás- és családiház-építésre alkalmas telkek száma. A kihasználatlan, illetve felújításra szoruló tetőterekben még van lehetőség újabb lakások kialakítására, az új programmal ez a szegmens kaphat lendületet.

– fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az eladásra kínált telkek átlagos négyzetméterára az elmúlt 5 évben a fővárosban több mint duplájára emelkedett, a megyeszékhelyeken is 40 százalékos drágulás történt. 

  • A budapesti tetőtéri lakások medián négyzetméterára október végén 771 ezer forint volt,
  • a megyei jogú városokban 427 ezer forintért kínálták ezeket négyzetméterenként,
  • a kisebb vidéki városokban pedig 465 ezer forintért.

A beépíthető tetőtérrel rendelkező fővárosi családi, valamint iker- és sorházak esetében az átlagos négyzetméterár 580 ezer forintot tett ki a kínálati piacon.

  • A megyei jogú városokban 360 ezer forintos árszint a jellemző,
  • a kisebb vidéki városokban ugyanezeket 354 ezer forintért hirdették a tulajdonosok,
  • a községekben lévő tetőtér-beépítésre alkalmas házak pedig 254 ezer forintos négyzetméteráron kerültek a piacra.

Egy lakáskorszerűsítés, -bővítés, ezen belül, akár egy tetőtér-beépítés jelentős kiadással járhat, de a bankok palettáján régóta elérhetőek a szóban forgó lakásberuházásokhoz felvehető lakáshitelek. A money.hu hitelkalkulátora szerint a bővítésre felvehető 5 és 10 millió forintos, végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű lakáscélú hitelek közül a legkedvezőbbek havi részlete

  • az alacsonyabb hitelösszeg esetében 31–33 ezer,
  • a nagyobb hitelnél pedig 64–65 ezer forint.

Amennyiben életbe lép a most bejelentett tetőtér-építési támogatásra vonatkozó program, akkor az érintettek még ennél is kisebb ráfordítással tudják megvalósítani a tetőterek beépítését.

Kapcsolódó

Hamarosan döntenek a kormány giga támogatási csomagjáról

Ötszázalékos áfakulcs és illetékmentesség az otthonteremtési akcióterv miatt benyújtott törvényjavaslatban.

Idén októberben nem ez az első bejelentés, ami használt ingatlanokra vonatkozik. Várhatóan januártól ugyanis az állam 50 százalékos, maximum 3 millió forintos támogatást ad a gyermekes családok lakásfelújítási kiadásaira.