Koronavírus: újabb állami megrendelést kaphatott a Richter

DEBRE20201015001
2020.11.11. 16:21
A Richter továbbra is folytatja a remdesivirrel kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységét – reagált az Index értesüléseire a gyógyszergyár.

Újabb megrendelést kaphatott a Richter, ugyanis gőzerővel gyártják a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert

– értesült az Index. Forrásaink szerint a tavasszal megrendelt 3000 beteg kezelésére elegendő mennyiség után ennek közel kétszeresére, 5000 betegnek elegendő gyógyszer gyártására kaptak megrendelést.

A gyógyszergyárnak több kérdést is küldtünk az ügyben – valóban így van-e, milyen ütemben gyártanak, mekkora mennyiséget gyártottak eddig le –, de egy szűkszavú kommenten túl nem kívántak érdemben reagálni, ugyanakkor nem is cáfolták értesüléseinket.

A Richter továbbra is folytatja a remdesivirrel kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységét, mely tevékenység továbbra is élvezi a kormányzatnak a támogatását

– válaszolta az Index megkeresésére Beke Zsuzsa, a cég kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Október közepén számoltunk be arról, hogy az érintett intézmények már megkapták a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer klinikai vizsgálatához szükséges engedélyeket, így az első betegek is hozzájuthattak a szerhez. Az állami szervek kommunikációjából ugyanakkor arra következtettünk, hogy a kormány  nem rendelt újabb adagokat  a márciusban megrendelt 3000 beteg kezelésére elegendő mennyiségen túl. Az ezt firtató kérdéseinkre akkor sem a Richter, sem az operatív törzs nem kívánt válaszolni, bár a gyógyszergyár cikkünk megjelenését követően azt közölte, hogy „a gyógyszergyár ebből a 3000 kórházi beteg kezelésére elegendő mennyiségből folyamatosan tudja biztosítani a szükséges ellátást”. Az operatív törzstől azóta sem kaptunk válaszokat.

„Nagy dolog”

A kormány még a tavaszi első hullám idején, márciusban rendelt a Richtertől 3000 beteg kezelésére elegendő mennyiségű gyógyszert a Covid-betegek kezelésére – ez nem 3000 adagot jelent, hanem sokkal többet, hiszen a szert 5-10 napig kell adni a betegeknek. Ezt a mennyiséget a gyógyszergyár augusztus végéig le is gyártotta, majd megkezdődtek a minőség-ellenőrzési vizsgálatok, valamint a legyártott mennyiség ampullákba való kiszerelése.

A Richter Gedeon kérelme októberben érkezett meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI), amely gyorsan – valószínűleg rekordgyorsan – meg is adta az engedélyt a hazai gyógyszergyárnak, hogy megkezdődhessenek a klinikai vizsgálatok, amelyek keretében a Richter által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni gyógyszert megkaphatják a középsúlyos, súlyos betegek.

Nagy dolog, hogy végre Magyarországon is rendelkezésre áll ez a készítmény, hazai gyártó termékeként

– mondta korábban az Indexnek Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója. Portálunk írta meg elsőként, hogy már gyártják Magyarországon a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert: a Richter ugyanis sikeresen megoldotta a súlyos stádiumban lévő COVID-betegek kezelésre jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott. A cég kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója korábban azt mondta az Indexnek, hogy

a remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát.

Kik kaphatják?

A klinikai vizsgálatra külön jelentkezni nem lehet. A középsúlyos és súlyos tüneteket produkáló betegek, azaz tüdőgyulladásos, illetve oxigént igénylő páciensek kaphatják a gyógyszert, infúzió formájában. Olyan betegeknél alkalmazzák – beleegyező nyilatkozat aláírása után – akiknek

  • PCR-teszttel megerősített Covid-fertőzése van, vagy egyértelműek a tünetei akár PCR-teszt nélkül is (például egy mellkas-CT-lelet alapján), illetve
  • a betegnek már kiegészítő oxigénkezelésre van szüksége.

Biztos, hogy a kínai és orosz vakcinára kell rástartolnunk?

Orbán Viktor és Szijjártó Péter mindenképp keletről hozná az oltóanyagot. De ezzel nem csak az uniós szabályozás miatt lehet gond.

(Borítókép: A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó, csak klinikai vizsgálatra használható koronavírus elleni szert mutatja egy egészségügyi dolgozó a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)