Amíg előnyös, addig marad az ingyenes parkolás

2021.01.07. 18:15

„Ezek az intézkedések a humánjárvány terjedése elleni védekezés bizonyítottan sikeres eszközei, és ennek megfelelően addig kívánjuk őket hatályban tartani, amíg a velük elérhető előnyökkel a magyar emberek életének és egészségének védelmét érdemben elő tudjuk segíteni”

– derült ki Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkárának írásbeli válaszából. Oláh Lajos képviselő azt szerette volna megtudni Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy

  • „mikor kívánja megszüntetni a kormány az ingyenes parkolást?”, illetve hogy
  • „hajlandó-e a kormány megfontolni a lakosság kérését, és azonnal megszüntetni az ingyenes parkolást?”
Kapcsolódó

Nem csillapodik a vita az ingyenes parkolás körül

Zugló szocialista polgármestere szerint a kormányzati intézkedés észszerűtlen és káros. Fürjes Balázs államtitkár szerint a dugók másnak köszönhetők.

Orbán Balázs válasza szerint „a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása, a tömegközlekedés zsúfoltsága pedig köztudomásúan komoly veszélyforrás a fertőzés terjedésénél”. Az államtitkár közölte azt is, hogy

az Orbán-kormány a közösségi közlekedéssel együtt járó kontaktusszám csökkentése érdekében döntött a járatok sűrítéséről, a közterületi parkolási díjak elengedéséről, valamint arról is, hogy a parkolóházakban este 7 és reggel 7 óra között ingyenesen parkolhat bárki.

Jelen állás szerint az ingyenes parkolás jövő hétfőig tart, de a kabinet ezt várhatóan meghosszabbítja majd a kormány, amely tavaly december 10-én hosszabbította meg január 11-ig az ország teljes területén az ingyenes parkolást a közterületeken.

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy az ingyenes parkolás esetében mire alapozzák azt, hogy ez „bizonyítottan sikeres eszköz”. Amint megérkezik a válaszuk, cikkünket frissítjük.