Elolvadt a munkaerőhiány a boltzár miatt

2021.02.02. 11:14 Módosítva: 2021.02.02. 11:16
Ha ismét megnyílnak a határok a pandémia mérséklődése miatt, hamar felborulhat ez a viszonylagos egyensúly. Aggódnak is a boltosok.

A naponta minden bezárás miatt levett egy óra átlagosan heti 6 óra csökkenést okoz a boltok nyitva tartásban, de ha egyes üzletek esetében a régebbi 21-22 órás zárást vesszük alapul, akár heti 12-18 óra üzemidő rövidülés is összejöhetett a 19 órás boltzár mellett – hívja fel a figyelmet a Blokkk.com kereskedelmi szakportál.


Ez pusztán órákban számolva olyan, mint egy vasárnapi boltzár, megtoldva egy kis szombattal is. Persze, csak az érintett boltoknál, azoknál az iparcikkeseknél, akik hétköznap 10-18 óráig, szombaton csak délelőtt, vasárnap pedig nem tartottak nyitva, ott nincs változás sz üzemidőben

– írják abban a cikkben, amiben a november óta hatályos szabályozás hatásait és következményeit gyűjtötték össze.

A szektorban elolvadt a nagyfokú munkaerőhiány, állapítja meg az írás.

Míg tavaly áprilisban, tehát a teljes iparcikkes boltzár időszakában az év eleji 152 ezerről 132 ezerre csökkent a boltos eladók létszáma, utána innen kúszott fokozatosan felfelé, szeptembertől aztán óvatosabbak lettek a vásárlók. Hozzáteszik: emiatt a hullámzó árupiacok mellett végül a korábbiaknál néhány ezer fővel kisebb eladólétszám mellett kanyarodtak rá a boltoka 19 órás zárásra.

Újabb munkaerőre már nem volt szükség, az élelmiszeres, napicikkes boltok feltöltötték a hiányzó létszámot időközben. Az iparcikkes boltok közül pedig például a híradástechnikai, vagy bútorboltok, barkácsáruházak az élelmiszeresekhez hasonlóan feltöltötték a létszámot, a piacokat vesztő vegyesiparcikkesek, vagy ruházatis boltok, cipőboltok viszont kisebb létszámmal vágtak bele az év végi hónapokba

– írják.

Az oltáshullámra várnak a boltosok is, az tapaszalható, hogy a korlátozások és a visszafogott vásárlások közepette a boltos világ korábbi években mért munkaerő hiánya mára elolvadt – állapítják meg.