A hazai pénzügyi vezetők kétharmada borúlátóbb a kormánynál

2021.02.05. 12:50
Bár a régiós pénzügyi vezetők 63 százaléka áremelkedésre és a munkanélküliség emelkedésére számít, az utóbbi négy évet nézve most a legoptimistábbak.

A Deloitte 17 kelet- és észak-európai ország 590 legnagyobb és legbefolyásosabb vállalatainak pénzügyi vezetőinek (CFO) véleményét kérte ki a 2021-es év gazdasági kilátásairól. Magyarországon 30 vezető fejtette ki a véleményét a témában. Az eredmény: a pénzügyi vezetők aggodalma még mindig nő ugyan, ám bizonyos területeken már stabilitásra számítanak és bizakodva tekintenek a jövőbe.

A régiós szakembereknek tavaly a 36 százaléka vélte úgy, hogy a GDP-növekedés nem haladja meg a 3,6 százalékot, 2021 elejére ez az arány már 60 százalék.

Mennyivel?

Az elmúlt időszakban több prognózis is napvilágot látott arra vonatkozóan, hogy mekkora lehet az idei növekedés: például a Nemzetközi Beruházási Bank vezető közgazdásza 4,3 százalékos, a Raiffeisen Bank elemzőinek alappályája 4 százalékos, az Equilor szintén 4 százalékos növekedést jósol, míg a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerint az 5-6 százalék közötti növekedés sem elképzelhetetlen.

Kevéssel csökkent azok aránya, akik 2,5 százalékosnál nagyobb GDP-növekedést jósolnak, azoké viszont 7 százalékkal nőtt, akik 3,5 százaléknál is nagyobb gazdasági növekedéssel számolnak.

A magyar válaszadók 70 százaléka számít 2,5 százalék alatti a GDP-növekedésre,

ebből a táborból majdnem minden második ember úgy gondolja, hogy 0,5 százalék alatt marad a növekedés.

A munkanélküliség növekedésére számít a régiós vezetők zöme: a megkérdezettek 68 százaléka borúlátó ebben a kérdésben, míg az uniós tagállamokban mért átlag 71 százalék.

Érdekesség, hogy a magyar szakértőknek csupán a 63 százaléka számol a munkanélküliség emelkedésével.

A megkérdezettek 63 százaléka szerint a fogyasztói árindex, azaz az infláció növekedni fog az év során. Ennél is nagyobb kihívásnak gondolják a külföldi és a hazai kereslet várható csökkenését. Amíg tavaly a megkérdezettek 26 százaléka várta a külföldi kereslet esését, addig a friss felmérés szerint ez 40 százalék. A hazai keresletet illetően ugyanez az arány 27-ről 52 százalékra romlott.

Mindezek ellenére a következő év pénzügyi kilátásaival kapcsolatban bizakodó a hangulat.

Az utóbbi négy évben most a legoptimistábbak a régiós pénzügyi vezetők. Idén 47 százalékuk számít a tavalyinál kecsegtetőbb pénzügyi kilátásokra, Magyarországon pedig még jobb ez az arány: itthon a válaszadó CFO-k fele tekint bizakodóan az idei pénzügyi helyzetre

– emelte ki Láng Bálint, a Deloitte Magyarország CFO programjának vezetője az Indexnek küldött közleményben.