Ritka, súlyos immunválaszt váltott ki az AstraZeneca vakcinája Norvégiában

2021-03-18T120232Z 1444446394 RC2ODM98GLI8 RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2021.03.18. 18:04
Pål Andre Holme egészen szokatlan immunreakcióra lett figyelmes három AstraZeneca-vakcinával beoltott páciens esetében, és állítja, a vakcina váltotta ki.

Norvégia múlt csütörtökön állította le az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, miután három, 50 év alatti egészségügyi dolgozót is kórházba szállítottak vérrögképződés, alacsony trombocitaszám miatt. Egyikük azóta elhunyt. Mindhárman nemrég kapták meg a brit–svéd vakcinát.

Egyik olvasónk felhívta a figyelmünket a norvég vg.no cikkére, melyben az oslói Nemzeti Kórház vezető orvosa nyilatkozik. Pål Andre Holme azt mondja, bizonyítékuk van rá, hogy a vakcina kiváltotta ritka immunválasz okozta a súlyos állapotot mind a három páciensnél.

Kollégáival napok óta vizsgálták a páciensek értékeit, és abból a feltevésből indultak ki, hogy a vakcina beadását követően kialakult egy nem várt, rendkívül komoly immunválasz. Az Észak-norvégiai Egyetem kutatóival közös vizsgálatban azt találták, hogy

a szervezetük a vakcina beadását követően vérlemezkék elleni speciális antitesteket kezdett el termelni, ez vezetett az alacsony trombocitaszámhoz, és az egyre súlyosabb állapothoz.

Holme hozzátette, ezt a fajta ritka immunválaszt más terápia során is megfigyelték már, de akkor gyógyszer váltotta ki.

A páciensek kórelőzménye alapján az orvos állítja: ezt a fajta immunreakciót csak a vakcina válthatta ki. A kórházba szállítást követően mindhármuknál ugyanazokat a tüneteket figyelték meg:

  • akut fájdalmat jeleztek;
  • szokatlan helyeken, az agyukban és a gyomrukban keletkeztek vérrögök;
  • vérzést tapasztaltak náluk, és alacsony trombocitaszintet.

Norvégiában eddig mintegy 120 ezer embert oltottak be az AstraZeneca vakcinájával, és csak néhány esetben tapasztaltak vérrögképződést és alacsony trombocitaszámot.

A norvég gyógyszerhatóság egyelőre nem kommentálta a vizsgálati eredményt.

Miután számos európai országban leállították az oltást az AstraZeneca-vakcinákkal, a WHO és az európai gyógyszerhatóság (EMA) is vizsgálódni kezdett. A WHO szerdán tette közzé álláspontját, mely szerint folytatni lehet az oltási kampányt az AZ oltóanyagával. Az EMA igazgatója, Emer Cooke csütörtökön azt mondta, miután a hatóság felülvizsgálta a vakcinát, hogy nincs vele gond, sőt akár még az is elképzelhető, hogy csökkenti a vérrögképződés esélyét. 

Belgiumban, Magyarországon és egy sor más európai országban zavartalanul zajlik az AstraZeneca-vakcinák beadása.

(Borítókép: Yves Herman / Reuters)