Átmeneti lehet az infláció megugrása

2021.03.25. 11:26

Átmenetinek nevezte az MTI tudósítása szerint az infláció idei megugrását Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank márciusi inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatóján. A legfrissebb jegybanki előrejelzés szerint

az infláció idén a 3,8–3,9 százalékos tartományban alakulhat a tavaly decemberben jelzett 3,5–3,6 százalék helyett.

A rövid távú, átmeneti inflációs kiugrásokat követően várakozásuk szerint az infláció 2022 elejétől már a 3 százalékos jegybanki cél körül alakul, ahogy a külső inflációs környezet árleszorító hatása előtérbe kerül, az üzemanyagok inflációja a historikus átlagnak megfelelő szintre csökken, és az inflációt növelő indirektadó-hatások pedig fokozatosan mérséklődnek.

A gazdaság növekedési kilátásairól Balatoni András elmondta, hogy a magyar gazdaság helyreállási potenciálja erős, jó esély van arra, hogy az év végére az ország újra elérje a 2019 év végi GDP-szintet.

Az MNB 4–6 százalékos gazdasági bővülésre számít idén,

míg jövőre 5–6 százalékos lehet a növekedés üteme.

Matolcsy György: Az elmúlt 100 év leggyorsabb helyreállítása jön

Az MNB teljes vezérkara megszólalt a keddi kamatdöntést követően. Matolcsy György jegybankelnök két napja három elvégzendő feladatot említett:

  • le kell győzni a vírust;
  • meg kell őriznünk az árstabilitást, kordában kell tartani az inflációt;
  • helyre kell állítanunk a gazdaság növekedését.

„Ezek teljesíthető feladatok” – fogalmazott a jegybankelnök, hozzátéve, hogy az elmúlt 100 év leggyorsabb helyreállására számíthatunk.

A kamatdöntés indoklásában pedig azt írta az MNB, hogy „a következő hónapokban az inflációs bizonytalanság lehet a legnagyobb kihívás, nyárig átmeneti kiugrások is előfordulhatnak”.