A hideg április a gázszámlát is megnyomta

2021.05.04. 09:36

Több mint 942 millió köbméter földgázt fogyasztott az ország idén áprilisban. Ez közel 200 millió köbméterrel több, mint az előző év ugyanezen hónapjának fogyasztása – közölte kedden a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely egész évben folyamatosan felügyeli a földgázellátás biztonságát.

Áprilisban már elkezdődött a felkészülés a következő téli időszakra, a földgáztárolók fokozatosan és ütemezetten álltak át a betárolásra, azonban az áprilisi szokatlan hideg időjárás miatt az MFGT egyes tárolói még kitároltak, ugyanis az elfogyasztott földgázmennyiség jól láthatóan követi a hőmérséklet változását.

Idén áprilisban 2,5 Celsius-fokkal volt átlagosan hidegebb 2020 áprilisához képest.

Tavaly áprilisban 745 millió köbméter földgázt fogyasztott az ország, idén közel 200 millió köbméterrel többet, több mint 942 millió köbmétert. Az elmúlt három év átlagos április havi fogyasztása 684 millió köbméter volt.

A hazai földgáztárolók 2,42 milliárd köbméter zárókészlettel, több mint 38 százalékos töltöttséggel zárták a kitárolási időszakot. A tárolóban elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást. Az ellátásbiztonság érdekében a kötelezetteknek 2021. október 1-jére 2,1 milliárd köbméternyi betárolt készlettel kell rendelkezniük. A földgázkereskedők a következő téli időszakra jelentős lekötésekkel rendelkeznek, és nincs műszaki akadálya annak, hogy a szükséges gázmennyiség a földgáztárolókba kerüljön – zárul a MEKH közleménye.