Sokan nem tartják jól a háziállataikat

STA4593
2021.05.15. 12:32

Magyarországon ma is több tízezer kutya kóborol országszerte, a kontroll nélkül szaporodó gazdátlan macskák száma pedig ennek többszörösére tehető – részben ezért is hívta életre a Rex Kutyaotthon Alapítvány a Felelős Állattartás Napját.

Az idén május 15-én, szombaton megrendezett Felelős Állattartás Napja központi üzenete ezúttal is az, hogy az állatok jobb életkörülményeinek biztosításához társadalmi szintű szemléletváltásra van szükség.

Ez pedig nem valósulhat meg oktatás, az állattartók felvilágosítása nélkül.

Az 1992-ben alapított Rex Kutyaotthon Alapítvány ezúttal is emlékeztet a felelős állattartás hét aranyszabályára, valamint arra, hogy a felelős állattartás nem merül ki az élethez elengedhetetlenül szükséges víz, eleség és menedék biztosításában. A felelős állattartás egyben állattartói ismereteket, illetve ugyanúgy időt és anyagi áldozatot is jelent. 

A kutyatartás forintra váltva

Az Index korábban kiszámolta, élete során egy szerényebb új autó árát elkölthetjük a kutyára. Ha a tenyésztőtől megvettük az ép, jó vérvonalú kiskutyát, beadattuk az összes oltást, és megtörtént minden szűrővizsgálat és egészségügyi óvintézkedés, elláttuk kényelmes fekhellyel, tudjuk miben szállítani, takarítunk utána tisztességesen, és megvolt az ivartalanítás is, a kis kedvencnek pedig egészségügyi problémája nincs, az első év megközelítőleg 700 ezer forintra jön ki, amit ez idő alatt a kutyára költöttünk.

Ha a kutya menhelyi, akkor is majdnem a nettó minimálbér négyszeresét áldoztuk a kutyára. 

Az első év után a kutya éves költsége mindennel együtt kihozható átlagosan legalább 270-280 ezer forintra, ha értelmesen költünk a kutya egészségére, etetésére, külsejére. Ha pedig azt vesszük, hogy egy kutya átlagosan 10-13 évig él, a betegségeket leszámítva fajtatiszta kutyánál a teljes összeg, amit élete során rá költünk, 3,7 millió, feltéve, hogy a kutya egyszer sem betegszik meg, ami pláne az életkor előrehaladtával sajnos többnyire elkerülhetetlen.

Az alábbi feltételek állandó biztosítása mindenkinek segíthet a felelős gazdává váláshoz:

 • szeretet (szeretetteljes törődés, gondoskodásunk kifejezése nap mint nap);
 • táplálás (az igényeknek megfelelő eledel és friss ivóvíz biztosítása);
 • ápolás (a kültakaró, a karmok és a fogazat rendszeres karbantartása);
 • pihenés (gondoskodás az időjárás viszontagságaitól védett pihenőhelyről);
 • egészség (rendszeres védőoltás, parazitamentesítés, állatorvosi ellátás);
 • mozgás (rendszeres mozgáslehetőség, séták és játék biztosítása);
 • családtervezés (a nem kívánt szaporulat megelőzése ivartalanítás révén).

Miért ne pont ma fogadnánk örökbe egy vagy több kutyát?

Az ötödik Felelős Állattartás Napján online rendezvények sokasága várja az érdeklődőket a kutyaválasztási tippektől az állatorvosi tanácsadáson át az őrző-védő kutyás bemutatóig.

A felelős állattartásról szóló programok nem csupán azoknak szólnak, akik fontolgatják az örökbefogadást, ugyanúgy a tanulni vágyó gazdikat is szeretnék megszólítani.

A mai napon például bemutatkozó, úgynevezett gazdikereső videókat láthatunk az örökbe fogadható kutyákról, valamint engedelmességre oktató és állatorvosi videókat is találunk a Rex Kutyaotthon Alapítvány honlapján, ahol egész nap online közvetítik a Felelős Állattartás Napjának eseményeit.

Mi alapján válasszunk kutyát?

Ha megjött a kedvünk ahhoz, hogy egy négylábú társsal bővüljön az életünk, máris felelős gazdiként járunk el, ha alaposan megfontoljuk, végiggondoljuk, hogy milyen típusú kutya passzol majd hozzánk, illetve mi milyen kutyához illünk.

A Rex alapítvány kutyaválasztó kérdőíve alapján például érdemes lehet az örökbefogadás előtt mérlegelni a boldog kutyás élet és a boldog kutya érdekében:

 • Milyenek a lakhatási körülményeim? Van-e például nagy kert, ahol rohangálhat a kutya, vagy csak a kis lakásban tartás jöhet szóba?
 • Ha van is kert, mekkora terület áll majd a kutya rendelkezésére?
 • Kivel élek együtt? Van-e gyermek a családban?
 • Van-e korábbi kutyás tapasztalatom?
 • Tartok-e már kutyát, macskát a lakásban, a házban?
 • Mennyit lenne egyedül otthon a kutya, és milyen terveim vannak vele?
 • Milyen az életmódom, pörgős vagy inkább tévénézős?
 • Hosszú vagy rövid szőrű kutyát szeretnék-e, különös tekintettel a leendő, takarítással töltött órák számára?
 • Kell-e kölyökkutya, vagy már olyat szeretnénk, amelyik valamennyire képzett és szobatiszta? Lesz-e időm, energiám a kutyát tanítani, képezni, szocializálni?

Magyarország, a kutyás nemzet

Itthon viszonylag sokan élünk együtt háziállattal. Ha csak a kutyákat nézzük, a Statista elmúlt egy évtizedet vizsgáló adatai szerint a hazai háztartások több mint harmada ad otthont legalább egy kutyának. A Medián a tavalyi felmérésében szintén 36 százalékra mérte az itthoni kutyás házak arányát, ennyien élünk együtt kutyával.

Bár a KSH egyelőre nem vizsgálja, a European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledel-ipari Szövetség) 2017-es statisztikája szerint kicsivel több mint kétmillió kutya élt akkor az országban.

Míg bizonyos becslések 300 ezer kóbor kutyával számolnak, Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke durván másfél millió gazdás kutyáról beszélt korábban az Indexnek.

(Borítókép: Sóki Tamás / Index) • Hírek
 • Babaváró hitel