Hétfőtől újra lehet vonattal menni a Balaton északi partjára

2021.05.30. 07:23

Ismét elindul a vasúti forgalom a Szabadbattyán–Balatonfüred-szakaszon – olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. oldalán

Ahogy arról a NIF tájékoztat, a Szabadbattyán–Balatonfüred-vonalszakaszon a tavaly őszi leállást követően a vágányzár megszűnik, 2021. május 31-én üzemkezdettől

ismételten megindul a vasúti forgalom, ám egyelőre a megszokott, dízeles vontatással.

A szakaszon az ütemtervnek megfelelően elkészült a munkálatok legnagyobb része, így az utazóközönség már használatba veheti az átépített vasútállomásokat Polgárdiban, Balatonkenesén, Balatonfűzfőn és Alsóörsön. A fejlesztés eredményeképpen a keleti medence állomásai és megállóhelyei gyorsabban lesznek elérhetőek a nyári menetrend kezdetétől.

Az is megtudható a híradásból, hogy teljeskörűen elkészült a felsővezeték-hálózat és a villamos betápláláshoz szükséges infrastruktúra, befejeződtek a vasútipálya- és állomásátépítési munkálatok, valamint megtörtént a biztosítóberendezés üzembe helyezése és a felsővezeték feszültség alá helyezése is. A sikeres üzemi próbák lezajlottak, 2021. május 25. óta villamos vontatású próbamenetek közlekednek Szabadbattyán és Balatonfüred között. 

Az idei nyári menetrend ennek megfelelően már villamos üzemmel fog elindulni – várhatóan 2021. június 19-én. A mozdonycsere új helyszínen, a korábbi székesfehérvári állomás helyett Balatonfüreden történik majd meg.

A közleményből az is megtudható, hogy a 2020. év végén elkészült alsóörsi állomáson létesített, új felsővezetéki járműtároló épületét befejezték, ami azért fontos, mert itt fog állomásozni a vasútvonal karbantartási munkáihoz használatos felsővezeték szerelő-karbantartó jármű. Az épület vágánykapcsolata az állomási vágányok kiépítésével együtt valósult meg.