Piaci forrásból nem lehetett volna beszerezni a remdesivirt

DEBRE20200930006
2021.06.09. 10:00 Módosítva: 2021.06.09. 10:06

Változatlan célunk, hogy a nőgyógyászatban piacvezetők legyünk Európában, beleértve a posztszovjet térséget is, amit organikus növekedéssel és akvizíciókon keresztül szeretnénk elérni – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

Beszélt arról is, hogy a gyógyszergyártás árbevétele jelenleg évi 1,1-1,2 milliárd euró, amit 2028-ra organikus növekedéssel 2 milliárd euróra terveznek felvinni.

Azt azonban, hogy milyen akvizíciókkal lehet ehhez a továbbiakban hozzátenni, még nem lehet megmondani, hiszen nem tudhatjuk, hogy addig milyen eszközök kerülnek a portfólióba

– mondta a vezérigazgató.

A forint elmúlt hetekben látott erősödéséről elmondta, hogy „a tendencia nem kedvező” a cégre nézve, de nem gondolja, hogy emiatt módosítani kellene az euróban számolt 5 százalékos bevételnövekedési tervükön.

Arra a felvetésre, hogy a befektetők pozitív meglepetésként fogadták a 40 százalékos osztalékrátát, Orbán Gábor elmondta, hogy azért tudtak most ilyen magas osztalékot fizetni, mert rövid távon nem áll előttük nagy készpénzigényű tranzakció. „Bár a jelenlegi kötvénykibocsátás azt mutatja, hogy átmeneti finanszírozási igényekre külső forrás könnyen bevonható, de ez nem lesz mindig így. Az osztalékráta meghatározásakor továbbra is tekintettel leszünk az akvizíciós kilátásainkra” – tette hozzá a vezérigazgató.

A remdesivirről szólva azt mondta, hogy a Richter jóvoltából 21 milliárd forint érték keletkezett a magyar egészségügy számára. „Leszállítottunk 13 ezer embernek elegendő remdesivirt, ami piaci áron a magyar államnak 21,2 milliárdba került volna, de aligha lehetett volna piaci forrásokból beszerezni. A mi szűken vett költségeink 1,2 milliárd forintot tettek ki, igaz, ebben nincs benne, hogy a lekötött kapacitásaink helyett mi egyebet gyárthattunk volna” – fogalmazott a vezérigazgató.

Orbán Gábor az interjúban többek között beszélt még a Növekedési Kötvényprogramról, a Richter különböző termékeiről, a cég külpiacairól, az emelkedő inflációról, és a koronavírus is szóba került.

(Borítókép: Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója beszédet mond a cég új irodaházának átadásán Debrecenben 2020. szeptember 30-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)