Az Erste felvásárolja a Random Capitalst

2021.09.01. 14:17
Az online brókercég több mint 262 ezer értékpapírszámlán 2900 milliárd forintot meghaladó értékű vagyont kezel.

Megérkezett a Magyar Nemzeti Bank engedélye, így az Erste Befektetési Zrt. újabb lépést tett afelé, hogy megvásárolja a Random Capital Zrt.-t. Az Erste közleményéből kiderül, a tranzakció pénzügyi és technikai értelemben heteken belül zárul le.

Az üzlet részeként mintegy 70 milliárd forintos megtakarítás kerül át az osztrák Erste Grouphoz tartozó magyar bankhoz, a Random Pénz-, Tőkepiacok és Vagyonkezelés divíziója több mint 262 ezer értékpapírszámlán 2900 milliárd forintot meghaladó értékű vagyont kezel.

A tranzakció lezárulásával várhatóan a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) legnagyobb forgalmú befektetési szolgáltatója jön létre, míg az online forgalmat tekintve az egyik legnagyobb hazai szolgáltatóvá válik az Erste.

A Random Capital forgalma a BÉT-en az idei első hét hónapban meghaladta a 188 milliárd forintot, míg az Erste forgalma elérte a 959 milliárd forintot. A Random Capital részesedése január és július között a BÉT forgalmából 5,7 százalék volt, az Erste részesedése ebben az időszakban az azonnali piacon 23,9 százalék, a származékos szekcióban 5,2 százalék.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a Random Capital a társaság tizedik akvizíciója, ám míg korábban önmagukhoz hasonló brókercégeket illetve ezek állományát szerezték meg, addig most egy azonos piacon tevékenykedő, de teljesen más működési alapelveken nyugvó vállalkozás tulajdonrészét veszik át. Az egyik fő céljuk a digitális kompetenciák erősítése volt.

Tőkére szomjaztak

A Random Capital alapító-tulajdonosa az üzletről elmondta, tőkére volt szükségük, nem tudták tartani az ütemet a gyors bővüléssel.

A Random Capital mostanra elérte korlátait, a további hatékony növekedéshez, az ügyfélkör bővítéséhez, a termékkínálat színesítéséhez stabil, tőkeerős háttérre van szükség

– fogalmazott Virág Ferenc. A több mint egy évtizede alapított online brókercég növekedése nem tudta eredményesen lekövetni az állomány felgyorsult növekedését, így a szolgáltatási területek (például finanszírozás, termékbevezetés, instrumentum ellátottság) fejlődése érdekében szükség volt a szakmai befektető bevonására.

A napokban Jelasity Radovánnal, az Erste elnök-vezérigazgatójával készítettünk nagyinterjút, íme: