A külügyminisztérium elfelejtette közölni, mire költött 517 milliárd forintot tavaly

2021.10.06. 08:19 Módosítva: 2021.10.06. 08:26

A kormány benyújtotta a 2020-as, 113 oldalas költségvetési elszámolását a parlamentnek, amelyből kiderül, mire költött a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). Pontosabban ez nem egészen igaz, mert az például nem derül ki, hogy mire ment el 517 milliárd forint – írja a Népszava.

Emellett 

a dokumentum semmilyen említést nem tesz a csaknem 20 ezer, koronavírus-járvány miatt vásárolt lélegeztetőgépről, amelyeket a KKM 300 milliárd forintért szerzett be.

Ez a mennyiség egyébként nagyjából a duplája annak, amivel a legrosszabb forgatókönyv esetén számolt a kormány. Ezt követően – 2020 októberétől – Magyarország nagykövetségeinek kiadták az ukázt, hogy találjanak vevőt a fölöslegessé vált egészségügyi berendezésekre, ám ez nem igazán sikerült, így a kormány elkezdte elajándékozni az adófizetők pénzéből vásárolt gépeket, többek között Bosznia-Hercegovinának, Moldovának, Tunéziának, Jordániának, Ukrajnának, Mongóliának, Palesztinának, Libanonnak, Szlovákiának.

A beadott költségvetési elszámolásból annyi derül ki, hogy az operatív törzs „feladatszabása alapján” a külképviseletek 559,2 milliárd forint pluszforrást kaptak orvosi eszközök beszerzésére, amiből 517,55 milliárdot ki is fizettek, de azt már nem tudni, kinek, milyen számlák alapján és mire.

A Transparency International Magyarország egyébként a héten jelentette be, hogy a lélegeztetőgépek szerződéseivel kapcsolatban bírósághoz fordul, mivel a KKM a civil szervezet adatigénylésére sem adta ki a beszerzésekhez kötődő iratokat.