Új tulajdonosa van a kínai vakcinák beszerzését intéző magyar cégnek

2021.10.20. 16:25

Tulajdonosváltás történt a Syntonite Med Zrt. élén, amelynek cége, a Danubia Pharma Kft. kötött korábban szerződést a kínai vakcinák beszerzésére. Ugyanazok a személyek érdekeltek ebben a céghálóban, mint akik a lélegeztetőgépek beszerzéséből is profitáltak.

A mostani tulajdonosváltásnál a korábbi részvényesek, Tuza Máté és Gergely Csaba Mátyás kiszálltak a Syntonite Med mögül (előbbi azonban a társaság operatív vezetője maradt). 

helyettük két új tulajdonos érkezett 50-50 százalékos részesedéssel: a Fidenza Magántőkealap és a Grado Magántőkealap. 

Mindkettő képviselője ugyanaz a cég, a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt, amely Földvári Gábor üzletember és fia birtokában áll. Földvári neve korábban letelepedési kötvényekkel kapcsolatban merült fel. Akkor ő volt az egyik ciprusi illetőségű közvetítő cégnek, az Innozone Holdings Ltd-nek a képviselője

Ettől függetlenül azt nem tudni biztosan, hogy a fenti két magántőkealapnak kik lehetnek a tulajdonosai, hiszen – mint a nevük is jelzi – ezek tulajdonosa rejtve marad a nyilvánosság elől.

Arról, hogy pontosan ki áll a kínai vakcinabeszerzéseket lebonyolító cégek mögött, Tuza Máté idén tavasszal azt mondta az Indexnek, hogy

A cég tulajdonosai magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát.

Mint korábban megírtuk, a Danubia Pharma jóval drágábban hozta Magyarországra a kínai vakcinákat, mint ami általános jellemző volt.  Ezzel kapcsolatban korábban már feljelentést is tettek a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI), ők azonban úgy döntöttek, hogy nem folytatják le a vizsgálatot.

(MFor)