16:00, December 06.
Marokkó 1
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 6
Svájc 1

Februárban kapják a gyermekes szülők az idén befizetett szja-t

2021.11.05. 17:48

Jövő februárban minden dolgozó gyermekes szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját az átlagbér adószintjéig – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-oldalán. Az intézkedés 1 millió 900 ezer szülőt érint, és összesen több mint hatszázmilliárd forint támogatást jelent. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) internetes oldalán már elérhető az úgynevezett VISSZADO-nyilatkozat az adó-visszatérítéshez.

A nyilatkozat elérhető a NAV ügyfélszolgálatain, de honlapjukról is le lehet tölteni és ki lehet nyomtani, majd be lehet nyújtani személyesen, postai úton vagy online is 2021. december 31-ig.

A kormányszóvivő Facebook-oldalán kiemelte, hogy az adó-visszatérítés automatikus. Azoknak viszont, akiknek az adatai nincsenek meg teljeskörűen a NAV-nál, most nyilatkozniuk kell:

  • annak például, aki családi pótlékra jogosult, de nem ő kapja;
  • a magzat után jogosult várandós nő vagy a vele közös háztartásban élő házastársa;
  • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt;
  • a kisadózóként bejelentett magánszemély, aki nem kap családi pótlékot;
  • továbbá annak, aki máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

Videójában Szentkirályi Alexandra ismertette azt is, hogy az érintettek miként nyilatkozhatnak a NAV-nál. Mint bemutatta, a NAV honlapján az szja-visszatérítés rovatban – ügyfélkapus azonosítással – a Nyilatkozat gombra kell kattintani. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány vagy Bejelentés gombra, majd az Adó-visszatérítés csempére.

November közepétől a NAV előre kitölti az utalási adatokat is, ha azok a családi pótlék adatokból rendelkezésre állnak.

Ezeket az adatokat ellenőrizni kell, szükség esetén pótolni vagy javítani – hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő.  • Hírek
  • Hírek