Újra benézett 390 forint alá az euró

9V49JV-highres
2022.03.08. 10:33
A hétfői óriási forintgyengülést követően – megkarcolta a 400 forintot az euró – kedden enyhülni látszik a nyomás a feltörekvő piacokon: a régiós devizákat nézve nemcsak a forint, de a lengyel złoty és a cseh korona is erősödik a reggeli órákban.

Már kora reggel erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon hétfő estéhez képest:

  • a hétfő esti 395 körüli árfolyamhoz képest már reggel 6 órakor 393,41 forinton jegyezték az eurót, délelőtt 10 óra előtt néhány perccel pedig már 390 alatt mozgott az árfolyam – 10.05-kor 388,5 forintot kértek egy euróért;
  • a svájci frank árfolyama 392,95 forintról 385 forintra csökkent,
  • míg a dollár jegyzése 364,06 forintról 357,2 forintra süllyedt.

Hasonló mozgások láthatóak más régiós devizáknál is: erősödik a lengyel złoty és a cseh korona is. A lengyel fizetőeszköz 1,3 százalékkal, míg a korona 0,7 százalékkal erősödött az euróval szemben – a forint esetében ugyanez a mozgás 1,5 százalékos a TradingView adatai szerint.

Hétfőn egyébként a régiós devizákkal szemben is nagyot zuhant a forint: a horvát kuna, a román lej és a cseh korona sem volt még ilyen drága – erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő délután azt nyilatkozták, hogy a forint az Ukrajnában zajló háború nyomán bevezetett európai és amerikai szankciós intézkedések miatt gyengül. Hasonlóan látta tegnap a helyzetet Nagy Márton, Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági tanácsadója, aki ugyanerről beszélt egy tegnapi háttérbeszélgetésen.

Ezt gondolja az utca embere a forint árfolyamáról

Az euró árfolyama hétfőn elérte a 400 forintot, ami történelmi mélypont. Az Index az utca emberét kérdezte arról, hogy mire számítanak az árfolyammal kapcsolatban.

Ezt gondolja az utca embere a forint árfolyamáról

(Borítókép:  ANDRE PAIN / AFP)  • Tippek
  • Bankszámla