Mol: Folyamatos és zavartalan a magyarországi benzinkutak ellátása

2022.03.24. 06:00
A Mol Nyrt. minden szerződéses partnerét határidőre kiszolgálta, a magyarországi benzinkutak ellátása pedig folyamatos és zavartalan, és az is marad – jelentette ki egy online háttérbeszélgetésen Orosz András, a Mol kiskereskedelmi üzletágának vezetője.

Folyamatos és zavartalan a hazai benzinkutak ellátása, és ez a jövőben is így marad Orosz András, a Mol kiskereskedelmi üzletágának vezetője szerint, aki minderről egy szerdai online háttérbeszélgetés alkalmával beszélt.

Orosz András elmondta, hogy a márciusi forgalom várhatóan több mint másfélszerese lesz az ilyenkor megszokottnak a Mol-töltőállomásokon. Felidézte azt is, hogy március 9-én és 10-én a kiskereskedelmi igény csaknem háromszoros volt, ugyanis a nagykereskedelmi vásárlók is a benzinkutakra mentek.

Az online eseményt a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) csütörtöki performanszának bejelentése apropóján tartották. A mintegy 350 benzinkutat tömörítő szervezet március 24-én délre ugyanis sajtónyilvános gyülekezőt hirdetett a Mol székháza elé.

Az FBSZ MTI-nek elküldött közleményéből kiderül, hogy a szervezetnek több követelése is van, köztük egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása a benzinárstopra vonatkozó rendeletek szakmai megalapozottságának és hatásainak vizsgálatára.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nyolc benzinkút működtetésére jelölte ki a Molt.

A cég viszont sehol sem vette át a működtetést, mivel ezekben az esetekben húsz kilométeres körön belül több Mol-, illetve más szolgáltató által működtetett töltőállomás is üzemel, így az érintett helyeken biztosított az ellátás.

A Mol ugyanakkor leszögezte: ha szükségessé válik, akkor bármikor készen állnak a bezárt töltőállomásokat ideiglenes jelleggel, a jogszabályi kereteken belül átvenni és üzemeltetni.

ITM: A kisbenzinkutak támogatásának egyszerűsítése felgyorsítja a kifizetéseket

A magyar családok védelmében a kormány kitart a benzinárstop mellett, de egyszerűbb feltételekkel, hamarabb teszi elérhetővé az üzemanyagtöltő állomásoknak szánt támogatást – közölte az MTI-vel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). 

A közleményből kiderül, hogy a nyitva tartó benzinkutak az ellátásbiztonság garantálása érdekében már előre, egy összegben megkapják a literenkénti 20 forintos hozzájárulást.

Az ITM ismertette, hogy a mielőbbi kifizetések érdekében megszületett friss döntés értelmében a támogatás alapját nem az idei, hanem a tavaly tavaszi havi üzemanyag-forgalom 80 százaléka képezi.

A 2021. március 1-je után megnyílt benzinkutaknál a múlt évi havi átlagos értékesítés 80 százalékának háromszorosa jelenti a támogatás alapját. A kifizetések így nem utólagos elszámolás szerint, hanem egy összegben, előre, akár már a jövő héttől érkezhetnek meg az üzemeltetőkhöz.

A támogatást igénylő benzinkutak vállalják, hogy folyamatosan nyitva tartanak, és változatlan létszámban foglalkoztatják tovább munkavállalóikat. Az intézkedés így az üzemanyag-ellátás biztonsága mellett a munkahelyek megvédését is garantálja – írják.

A benzinkutasok online formában nyújthatják be kérelmüket az IFKA erre kialakított felületén 2022. március 25-én pénteken, reggel 8 órától. A támogatás folyósítása várhatóan a jövő héten kezdődik meg.