Orbán Viktor magyar tengeres kijelentése miatt bekérették a horvátországi magyar nagykövetet

D MTI20220506001
2022.05.10. 16:54 Módosítva: 2022.05.10. 20:51
Bekérették a horvát külügyminisztériumba Magyarország zágrábi nagykövetét kedden, hogy adjon magyarázatot Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésére, miszerint „Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle” – jelentette a Hina horvát hírügynökség.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót, kijelentve: az felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

A miniszterelnök kifejtette: „Természetesen akinek van tengere és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyenfajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon.”

A horvát külügyminisztérium szerint az ilyen kijelentések szükségtelenül rontják a két ország jó baráti viszonyát.

„Horvátország elítéli a magyar miniszterelnök kijelentését” – írták közleményükben, hozzátéve: „Elítélünk minden területi követelést a szomszédos államokkal szemben.”

A magyar külügy reagált

Menczer Tamás Facebookon reagált, miszerint a horvát külügyminisztérium valamit félreértett. „Miniszterelnök úr egy történelmi tényt említett. Reméljük, hogy horvát barátaink nem ülnek fel a sajtó hisztériakeltésének, és folytathatjuk közös munkánkat az együttműködés fejlesztése érdekében” – írta a külügyi államtitkár közösségi oldalán.

Később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megosztott egy képet Facebookon, amelyen Gordan Grlic-Radman horvát külügyminiszterrel éppen kezet fognak. A kép a horvát külügyminiszter augusztusi budapesti látogatása alkalmával készült.

Magyarország és Horvátország: dehát mi jó barátok vagyunk!

– írta bejegyzésében Szijjártó Péter.

Reagálnak a horvát képviselők

Orbán Viktor kijelentését Sandra Benčić, a Možemo! párt képviselője is kommentálta. Szerinte a magyar miniszterelnöknek „számos Horvátországot sértő és bizonyos kontextusban fenyegető kijelentése volt”. Hozzátette, hogy ezért nem értették meg Andrej Plenković horvát miniszterelnököt, nemcsak a magyar kormánnyal való szoros kapcsolat miatt, hanem azért is, mert „az egész energiaszektorunk összefügg”. Példaként említette az Ina-Mol egyesülést.

A párt képviselője kiemelte, hogy elvárja a horvát miniszterelnöktől és a külügyminisztériumtól, hogy reagáljanak a kijelentésre. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a horvát kormány „végre belátja, hogy az Orbán-rezsim nem tekinthető oldan közelinek és barátinak”, mint eddig hitték.

Zvonimir Troskot, a Most párt képviselője emlékeztetett arra, hogy pártja már korábban arra figyelmeztetett, hogy ez a kormány Andrej Plenković miniszterelnökkel és Tomislav Ćorić volt gazdasági miniszterrel együtt intenzíven dolgozott az energia- és pénzügyi szektor „magyarosításán”. Troskot magyarul tette hozzá: „Horvátország soha nem lesz magyar ország”.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. május 6-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel