Nem találtak szakácsot, bezár Szegeden a híres, 60 éve működő étterem
További Gazdaság cikkek
-
Sötét jövőkép a kórházakban: elszívhatják előlük az energiát
- Megjöttek a hatos lottó nyerőszámai, amik nem is annyira nyerők
- Se lenyelni, se kiköpni nem tudták a bankok, így inkább már ők is akarják
- Megcsapta a forintot a béke szele, rég láttuk ilyen stabilnak a hazai valutát
- Trump hatalmas üzletre készülhet Putyinnal, pénzért elkelhet Európa jövője
„Tényleg annyira súlyos a munkaerőhiány, hogy be kellett zárnunk Szegeden a Gulyás csárdát. És ez nem csupán helyi, hanem országos szintű probléma, hogy elfogytak a szakácsok. A mozdonyvezető és a kőműves viszont nem állhat be főzni, hiszen kell a szaktudás.
Ha elindulok, előbb találok aranyat a fűben, mint jó szakácsot Magyarországon. Ennyire nincs utánpótlás
– panaszolta az Indexnek Holló János, aki közel másfél hete kényszerült arra, hogy becsukja ikonikus éttermét. Azt a Gulyás csárdát, amely több mint hatvan évet megélt Szegeden. A Gulyás csárda pedig a pandémiával járó kényszerszünetet, valamint a piros betűs ünnepeket leszámítva azóta sem volt zárva.
Holló János állítja, 22 éve, amióta ő vitte az üzletet, tíz-tizenegy munkavállalóját, akik az étteremben dolgoztak, a koronavírus alatt is kifizette, és megtartotta bejelentett státuszban. Hiába kapja az étterembezárás hírére a rosszmájú kommenteket, nem igaz, hogy nem fizette meg a munkaerőt. Egyszerűen arról van szó, hogy szakácsot már nettó 450 ezerért sem találni.
„Hiába adtunk, kínáltunk nyolcórás, bejelentett státuszért, normális munkakörülmények mellett ekkora bért, és becsültük a munkatársakat, nincs munkaerő. Nettó 450 ezer forintért egy szakács sem akart velem szóba állni. Jó kérdés, hogy hova tűnt a munkaerő. Például volt olyan szakácsunk, aki kiment külföldre, más szakmát váltott, esetleg elment futárnak vagy határrendésznek” – árulta el Holló János, aki 22 éven át bérelte a Mars téri éttermet a szegedi önkormányzat cégétől, az IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt.-től.
A Gulyás csárda tulajdonosa hozzátette, a bezárást megelőzően természetesen minden létező fórumon megpróbáltak képzett szakácsot szerezni, megmozgatták a teljes ismeretségi körüket, más éttermektől is kölcsönöztek szakácsokat.
Az utolsó három-négy-öt hónapban, amikor már a sokadik éjszakát töltöttem álmatlanul emiatt, azt mondtam, hogy ha vérzik is a szívem, nem ér ez ennyit, most kell befejezni. Szegeden rengetegen fejezték ki a sajnálatukat, miután múlt hét vasárnap becsuktuk a boltot. A szakmát ettől függetlenül csináljuk tovább, van még három panziónk, így nincs veszélyben a család megélhetése
– osztotta meg Holló János, hogy a Gulyás csárda bezárása után legalább van számukra hogyan tovább.
A friss KSH-jelentés szerint közel 90 ezer munkavállaló hiányzik a magyar munkaerőpiacról.