Elfogadta a parlament a kata változásáról szóló módosítást

MG 0086
2022.07.12. 15:17
Ahogy az várható volt, kedden kivételes eljárás keretében elfogadta az Országgyűlés a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvénymódosítást, amelyet a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be. A parlamenten kívül eközben tüntetés szerveződött.

Kedden a napirend előtti felszólalásokat is meghatározta a kata módosításáról szóló diskurzus, majd ezt követően következett a vita a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által hétfőn benyújtott törvényjavaslatról. Eközben a Parlamenten kívül, a Kossuth Lajos téren tüntetés szerveződött a törvénymódosítás ellen, erről ide kattintva olvashat bővebben.

A parlamenti vitát Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának nyitóbeszéde vezette fel, majd az ellenzéki képviselők egyöntetűen arra szólították fel a kormányt, hogy vonja vissza a kata módosítására beterjesztett törvényjavaslatot. A képviselői felszólalásokról ebben a cikkünkben olvashatnak.

A Parlament kedden 120 igen, 57 nem és 1 tartózkodó mellett megszavazta a kata módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Mindez azt jelenti, hogy szeptembertől a katások csak magánszemélyeknek számlázhatnak, így a kedvező adózási rendszerből több százezer kisvállalkozó esik ki. Magyarországon a tíz éve bevezetett adózási formát nagyjából 400 ezer kisvállalkozó használta, közülük több mint 300 ezernek új adózási forma után kell néznie – vagy új munkát keresni.

Miről is szól a törvénymódosítás? Mi változik?

A törvénymódosítás szerint minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell majd az adóhatóság felé arról, hogy megfelel-e az új feltételeknek, és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e majd. Erre pedig augusztus elsejétől szeptember 25-ig lesz lehetőség. A legjelentősebb változás, hogy a jelenleg nagyjából 450 ezer katás adózó jelentős része szeptembertől másik adózási megoldás után kell nézzen, hiszen

A KATA A TOVÁBBIAKBAN CSAK A MAGÁNSZEMÉLYEK SZÁMÁRA SZOLGÁLTATÓ VAGY TERMÉKET ÉRTÉKESÍTŐ FŐÁLLÁSÚ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA LESZ ELÉRHETŐ – kivéve persze a taxis vállalkozásokat.

A megszavazott törvénymódosítás szerint kikerülnek ebből a rendszerből a mellékállásban dolgozó rokkantak és a nevelőszülők mellett a saját tulajdonú ingatlan-bérbeadásból jövedelmet szerzők is. Továbbá azok, akik a bt.-jükkel választották a katás adózást, akit adószámtörléssel vagy felfüggesztéssel sújtott az adóhatóság a bejelentés évében vagy a megelőző 12 hónapban, az nem választhatja a katás adóalanyiságot.

Valamint a számla- és nyugtaadás elmulasztásáért, feketemunkás foglalkoztatásáért, illetve igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért megbírságolt vagy jövedéki bírsággal sújtott katás vállalkozások. Végezetül pedig kikerülnek a naptári év utolsó napján több mint 100 ezer forint végrehajtható adótartozással rendelkező korábbi katás vállalkozások – ahogy a törvénytervezetet korábban lapunk elemezte.

Szintén fontos változás, hogy

HA A KATÁS VÁLLALKOZÓ CÉGNEK SZÁMLÁZ, AZT BE KELL JELENTENIe A NAV FELÉ, ÉS ez AZZAL JÁR, HOGY AZONNAL KIKERÜL A KATÁS ADÓZÓI KÖRBŐL.

Akik szeptembertől már nem felelnek meg az új katás feltételeknek, a törvénytervezet szerint a NAV augusztus 15-ig közzéteszi, hogyan jelentkezhetnek át a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózó egyéni vállalkozóvá. A kényszerű átállásról szóló nyilatkozat október 31-ig tehető meg. Az átállást követően azonban számolniuk kell azzal is, hogy januárban részletes vagyonleltárt kell készíteniük. 

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)  • Hírek
  • Megtakarítás