16:00, December 01. ÉLŐ
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01. ÉLŐ
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Kiderült, hány magyarországi cég reagált fizetésemeléssel az inflációra

20220707 3173
2022.10.03. 21:47
A magyarországi cégek döntő része igyekezett tompítani az emelkedő infláció hatásait: 91 százalékuknál történt valamilyen mértékű béremelés január és augusztus között – állapította meg az Edenred Magyarország szeptember elején végzett felmérésében.

Az energiaválság és inflációs helyzet egyre több céget és munkáltatót arra a döntésre késztetett, hogy emelje a dolgozók fizetését. A katonák például 25 százalékos béremelésben részesülhettek Magyarországon, ahogy a nagyobb cégek alkalmazottai is.

Azokon a munkahelyeken,

ahol egyáltalán nincs kilátásba helyezve az infláció követése, vagy nem elegendő mértékben emelik a béreket, gyakran szerveznek sztrájkot az alkalmazottak, és Magyarországon a munkavállalók közül egyre többen követelnek béremelést valamilyen formában.

Így például országos szinten a repülőterek és repülőgépek dolgozói és a tömegközlekedésben dolgozók, hazánkban pedig a közszolgálatban dolgozók, a rendőrök és a tanárok is béremelést kérnek. A pedagógusok sztrájk helyett polgári elégedetlenséghez folyamodnak, ugyanis a munkabeszüntetés az esetükben annak minősül, november 22-re és 26-ra pedig országos tüntetéseket szerveznek.

Az 500 fő alatti cégeknél kaptak a legtöbben fizetésemelést

A magyarországi cégeket vizsgálva egy kutatásba 127 HR- és cégvezetőt vontak be, hogy megállapítsák, hány cég reagált az inflációra fizetésemeléssel. A felmérésből az MTI szerint kiderült, hogy

  • az 500 dolgozónál többet foglalkoztató cégek 44 százaléka minden alkalmazottjánál végrehajtott az idén valamilyen mértékű kompenzációt,
  • a 100 és 500 közötti alkalmazotti létszámmal működő vállalkozásoknál ez az arány a 90 százalékot is elérte.

A válaszadók 67 százaléka 5 és 10 százalék közötti emelést nyújtott a dolgozóinak, a 11–15 százalékos emelést alkalmazók aránya 11,3 százalék volt, a több mint 15 százalékos emelést nyújtó munkáltatóké pedig elérte a 13,9 százalékot.

A megkérdezettek 72,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ad valamilyen béren kívüli juttatást dolgozóinak: 54 százalékuk mindenkinek, 18 százalékuk pedig a többségnek.

Idén már nem sok cég tervez béremelést

A felmérés szerint a vállalatok 93 százaléka úgy érzi, még ebben az évben szükség lenne további bérfejlesztésre. A többség viszont attól tart, hogy erre már nem lesz lehetősége, és csupán 27 százalékuk tud – vagy tervez – ilyen lépést tenni.

Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, a vállalatoknak érdemes megfontolniuk a juttatások emelését, illetve bevezetését, hiszen mostanra

szinte minden ágazat szakemberhiánnyal küzd, így a már meglévő munkatársak megtartása, illetve az újak bevonzása kulcsfontosságú tényezővé vált.

Az Edenred a világ egyik vezető digitális platformja, amely szolgáltatásokat és fizetési megoldásokat kínál egyebek között dolgozói juttatásokhoz, szociális támogatásokhoz, vásárlásösztönzéshez. Magyarországon több ezer munkáltató és több százezer munkavállaló használja a cég termékeit és megoldásait.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)  • Hírek
  • Hírek