Egy üzletlánc már korlátozta a megvásárolható tojás mennyiségét

2022.11.11. 12:21
A Príma üzleteiben már korlátozták, hogy hány darabot lehet vásárolni a frissen árstoppolt tojásból.

Mint megírtuk, szerdán megjelent az élelmiszerárstopra vonatkozó legújabb rendelet, amelyben a burgonyára és a tojásra – egész pontosan „Gallus domesticus” fajhoz, vagyis a házi tyúkok körébe tartozó szárnyasok friss tojására – hirdették ki az árstopot.

Azóta már meg is van az első magyar üzletlánc, amely a rendeletre reagálva korlátozta a boltjaikban vásárolható tojás mennyiségét. A Diétás Magyar Múzsa által feltöltött fotó szerint a Príma CBA üzleteiben 

30 darabban korlátozták a boltokból elvihető hatósági áras tojás mennyiségét.

Rövidesen várhatóan a többi üzletlánc is korlátozza majd a megvásárolható tojás (és burgonya) mennyiségét az alábbihoz hasonló formában. 

A rendelkezés életbelépése után a kiskereskedők jelezték, hogy – technikai okokból kifolyólag – sok esetben egyszerűen nem tudják időben átárazni a termékeket. Erre reagálva csütörtökön az Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy november 14-éig egy türelmi idő lesz érvényben, vagyis addig csak abban az esetben fogják büntetéssel sújtani a rendelkezés megsértését, ha egy kereskedő önhibájából nem árazta át a terméket.

A közleményben leszögezték: az üzletek a türelmi idő alatt is kötelesek hatósági áron értékesíteni a termékeket.