Medián: a fővárosiak csaknem háromnegyede a kormányt okolja a magas élelmiszerárakért

DSZZS20221111206
2023.01.19. 05:53
A Medián felmérése szerint a Budapesten élő emberek többsége nem az Európai Uniót tartja felelősnek az élelmiszerárak elszállásáért. A megkérdezettek főként a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit és az Ukrajnában zajló háború hatásait nevezték meg az elszabaduló infláció okaiként.

A fővárosban élők többsége szerint leginkább a kormány gazdaságpolitikája eredményezi azt, hogy folyamatosan drágulnak a különböző élelmiszerek – derült ki a Medián és a 21 Kutatóközpont reprezentatív felméréséből, melyet még 2022. november 28. és december 3. között készítettek.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezett budapestiek 70 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány a felelős elsősorban a kialakult helyzet miatt,

leginkább (84 százalékos arányban) a 30 és 39 év közötti lakosok vannak ezen a véleményen.

A második helyre az orosz–ukrán konfliktus került (59 százalék jelölte meg a háborút a legfőbb okként), míg a válaszadók 36 százaléka szerint az Európai Unió által kivetett gazdasági szankciók miatt alakulhatott ki a magas infláció.

A szankciókat okoló kampány hatása főként az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a 65 év felettiek körében érvényesült, előbbiek 42 százaléka, utóbbiak 38 százaléka tartja az uniós szankciókat hibásnak az inflációért.

Az enbudapestem.hu oldalon megjelent felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a fővárosban élők kit vagy kiket tartanak felelősnek a háború kitöréséért.

A kutatásban részt vevők 83 százaléka Oroszországot okolta,

a megtámadott Ukrajnát 49, az Egyesült Államokat 47, míg az Európai Uniót 24 százalék gondolja részben vagy teljes egészben felelősnek a kialakult konfliktusért.

Orbán Viktor: A nemzeti konzultáció eredménye világos

A portál emlékeztetett, hogy a kormány tavaly ősszel nemzeti konzultációt hirdetett a szankciók megítéléséről. „A kormány összesítette a nemzeti konzultáció eredményeit. Ezek az eredmények egyértelműek: a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat” – jelentette be múlt szombaton Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki hozzátette:

A konzultáció üzenete világos: felül kell vizsgálni a brüsszeli szankciós politikát. Nem tévútra vezető szankciókra, hanem mielőbbi béketárgyalásokra van szükség. A kormány azon lesz, hogy érvényt szerezzen ennek.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáció eredménye világos, a magyar emberek elutasítják a szankciókat. A nemzeti konzultációt csaknem 1,4 millióan töltötték ki.

Az Európai Bizottság szerint nem reprezentatív

Az Európai Bizottság szóvivője a szankciókról szóló magyar nemzeti konzultációval kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedések módosításához 27 tagállam egyhangú döntésére van szükség. Peter Stano kiemelte, hogy a szankciók felülvizsgálata, módosítása, esetleges újabb szankciók elfogadása a tagállamok kezében van, ezért ha a magyar kormány módosítani vagy törölni szeretné az intézkedéseket, akkor is egyhangú döntés kell.

Az Európai Bizottság jelezte azt is, hogy nem fogadja el a nemzeti konzultáció eredményét, mert szerintük nem reprezentatív a minta. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azzal reagált a brüsszeli reakciókra, hogy hiába akarják elhallgattatni a magyarokat, „mi ezt nem fogjuk hagyni, és továbbra is kiállunk a magyar emberek érdekei mellett”. Hozzátette: „Brüsszel ezúttal a magyar emberek véleményébe szállt bele páros lábbal.”

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)