Valami történik a forinttal, június óta nem láttunk ilyet

BP-2641
2023.01.24. 17:36
A Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése után masszív menetelésbe kezdett a forint, a délutáni órákban többször is leszúrt a 390-es szint alá az euróval szemben. Erre legutóbb június 8-án volt példa.

Kedd reggel még 395 körül kezdett a forint az euróval szemben, majd a délutáni órákban 397 fölé ment. Az MNB kamatdöntése után olyan menetelésbe kezdett, hogy még a 390-es lélektani határ alá is leszúrt a jegyzés, egy euróért 17.30-kor 389,72 forintot adtak. 

EURHUF 2023-01-24 17-28-30.png

Frissítés: szerda reggelre a forint még inkább rákapcsolt, a Tradingview adatai szerint az euróval szemben elérte a 388,6-os szintet.

A dollár 358-on is állt, utoljára májusban láttunk ilyen szintet. A változás oka, hogy a dollár éppen gyengül az euróval szemben.

USDHUF 2023-01-24 19-23-20.png

Marad a szigor, örül a forint

A forint erősödése mögött főleg a jegybank szigorítást jelentő lépése, az április elsejétől kezdődő tartalékráta emelése állhat – mondta az Indexnek Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Az MNB rövid távú reálgazdasági áldozatok árán is hajlandó fenntartani a rendkívüli monetáris körülményeket azért, hogy teljesülhessenek a középtávú célok. Az árstabilitás helyreállása szempontjából továbbra is kulcskérdés az árfolyam helyzete és ennek megfelelően a külső egyensúly javulása. A vitás uniós pénzek tényleges beérkezése, így hazánk devizamérlegének szignifikáns javulása még várat magára – ismertette lapunknak Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Az elemző szerint fontos és várt lépés volt a mai nap során a tartalékráta emelése. Várhatóan az év első felében – amennyiben tényleg tartós javulás következik be a kockázati megítélésben – a jegybank elkezdheti közelíteni a most effektívnek számító 18 százalékos egynapos betéti kamatot az alapkamat irányába.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)