Ezen a néven fut tovább a Vodafone

KARL4644
2023.02.13. 16:38
Egymás után vásárol távközléshez köthető vállalatokat a 4iG, nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is. A cég korábban a magyar állammal karöltve felvásárolta a Vodafone-t. A 4iG vezére, Jászai Gellért interjút adott a Portfoliónak, amelyben elárulta az egyesített távközlési cég lehetséges nevét, de beszélt a 4iG részvényárfolyamáról is, ami szerinte köszönőviszonyban sincs a csoport jelenlegi értékével.

Idén január végén zárult le a hazai távközlés történetének egyik legnagyobb tranzakciója – ez volt egyben a régiónk második legnagyobb tranzakciója 2022-ben –, amely során a 4iG és a magyar állam megvásárolta a Vodafone Magyarországot.

A tulajdonosváltással több, többségében külföldi vezető is távozott a társaságtól, akik a Vodafone nemzetközi hálózatában folytatták pályafutásukat, helyettük a 4iG távközlési üzletágában már kulcspozíciót betöltő vezetőket nevez ki – derült ki a cégvezér, Jászai Gellért Potfoliónak adott interjújából.

Egy kulcsvezető, Sacha Dudler neve is felmerült a vállalati átalakításban, aki korábban az albániai One Telecommunications és az AlbTelecom jogi összeolvadását vezényelte le.

Koncentrálódik a piac

Jászai Gellért szerint a teljes integráció az itthoni és a nemzetközi vállalataiknál két-három éven belül lezárulhat.

Arra a kérdésre, hogy az államnak milyen szerepe lesz a Vodafone-nál, lesz-e szerepe a működésben, Jászai azt válaszolta, hogy az államnak csak kisebbségi jogai vannak, amely mellett természetesen rendelkezik a szükséges garanciákkal is a befektetése védelme, valamint érdekeinek szükséges mértékű képviseletére.

A cégvezér szerint a Vodafone felvásárlásával nem sérül a piaci verseny, a távközlési vállalatok, többek közözött a jelentős szélessávú adatforgalmi igények miatt ma már inkább digitális közművállalatnak minősülnek, az ügyfeleknek pedig a nagyobb adatforgalomért és a fejlesztések felgyorsulásáért cserébe tudomásul kell venniük a piac koncentrációját, a szolgáltatók számának csökkenését. 

A hazai piac átalakulása, egy tőkeerős nemzeti szolgáltató megjelenése jótékony hatással lesz a beruházási versenyre, mert érdemi kihívója lehetünk a legnagyobb szolgáltatóknak

– mondta az interjúban.

Jászai szerint a régi ökölszabály, mely szerint minél több a szolgáltató a piacon, annál nagyobb a verseny, a jelenlegi környezetben és költségszinteken inkább a fejlődés gátját jelenti, mint a versenyt támogatja.

Jelentős adósságállományt görgetnek

Az aktuális elemzések alapján a csoport teljes nettó adósságállománya ma nagyjából 760 milliárd forint, amelybe az akvizíciós kötvények és hitelek mellett minden leányvállalat, így már a Vodafone Magyarország működési és beruházási hiteleit is bele kell érteni – árulta el a cégvezér.

Hitelállományuk gerincét a fix kamatozású akvizíciós kötvények és hitelek adják, amelyek évente nagyságrendileg 45-50 milliárd költséget jelentenek majd a csoport számára, ugyanakkor a kalkulációk szerint éves szinten 170-200 milliárd forintnyi EBITDA-eredményt érhetnek el. Jászai hitelkitettségük csökkentésére több lehetőséget is lát.

Ugyanakkor ha olyan befektetési lehetőség nyílik a piacon, amellyel erősíthetik jelenlétüket a nyugat-balkáni régióban, valamint tovább növelhetik a csoport cashflow-termelő képességét, akkor a részvényesi értéket is növelő akvizíciókra fordítják majd ezeket a forrásokat

– ismertette.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a Vodafone új neve, a vezető elárulta, hogy a ONE márkanevet szeretné tovább építeni és a hazai távközlési portfólióban is megjeleníteni.

Megérezték az energiaválságot

Az informatikai és a távközlési szolgáltatókra is jelentős nyomást gyakorolt az elmúlt évben a külső gazdasági környezet romlása, a munkabérek mellett az energiaköltségek emelkedése, illetve a költséginflációs hatások.

Míg a távközlési piacon volt arra terünk, hogy a szolgáltatási díjak kényszerű emelésével, de ezt a jelentős költségnövekedést ellensúlyozzuk, az informatikában a piac szerkezetéből adódóan erre kevésbé volt lehetőségünk, mert az állami és piaci szereplők is jelentősen visszafogták költéseiket. Mivel ebben a szegmensben az állam a legnagyobb megrendelő, így a piaci folyamatok negatív hatását minden szolgáltató, így mi is megéreztük

– mondta Jászai.

Alulértékelik a cég részvényeit

A nagy bejelentések ellenére idén csak stagnál, az elmúlt egy évben 15 százalékkal csökkent a 4iG részvényárfolyama – vetette fel az interjúban a Portfolio.

A cégvezető szerint a jelenlegi részvényárfolyam köszönőviszonyban sincs a 4iG-csoport valós értékével. Ennek részben külső okai – háború, energiaárak, infláció – vannak, részben pedig az, hogy a befektetőik számára érthetőbb kell legyen az a transzformáció, amin a 4iG keresztülment az elmúlt három évben. Ennek támogatására terveik szerint sokat tesznek majd a következő években nemzetközi szinten is.

(Borítókép: Jászai Gellért. Fotó: Karip Tímea / Index)