A béremelés sem állítja meg a hatalmas felmondási hullámot a Postánál

2023.04.08. 06:06
Tömegével mondanak fel a dolgozók a postánál, mivel az átlagosan 10 százalék körüli, valójában összetetten sávos béremelés kevés. A fiókbezárások és leépítések miatt pedig állandó a bizonytalanság.

Mivel 2021-ben nem írták alá a hároméves bérmegállapodást, a Posta vezetősége kizárta a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségét (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezetét (KÉSZ) az idei bértárgyalásokról – mondta a POFÉSZ elnöke, Pfeifer Tamás a hvg.hu-nak.

Az átlagos 10 százalékos béremelést a postai dolgozók elfogadhatatlannak tartják, mivel az még az infláció mértékét is alig éri el, tehát ilyen béremelés mellett a legtöbb postás reálkeresete csökkenni fog ebben az évben.

A POFÉSZ és KÉSZ legalább 20 százalékos emelést tartana elfogadhatónak, hiszen úgy vélik, hogy a postások már eddig is a legkevesebbet keresték a közfeladatot ellátó állami tulajdonban lévő társaságok munkavállalói közül.

A lap birtokába jutott tájékoztatóból kiderült, hogy alapvetően négy különböző tényezőtől függ, hogy egy adott munkavállaló mekkora emelést kap.

Ilyen például az, hogy az egyes munkakörökhöz milyen tudás, problémamegoldó képesség szükséges, és mekkora felelősséggel jár, de azt is figyelembe veszik, hogy az adott dolgozó alapbére mennyire van elmaradva az országos medián keresettől. Ezek alapján a legnagyobb mértékű emelés is mindössze 13 százalékos.

Sok a bizonytalan munkavállaló

A fix lojalitási díjjal, valamint a decemberi pulykapénzzel együtt így a postások többségének 15 százalék fölötti béremelés jön ki, míg másoknak 18-20 százalék is kijöhet. A postai dolgozókat ez azonban nem hatja meg.

Az utóbbi évek legnagyobb felmondási hulláma zajlik éppen a Postánál

– jelentette ki Pfeifer Tamás, hozzátéve, hogy a létszámleépítések miatt a dolgozók bizonytalanok, amit az alacsony bérek miatti elégedetlenség is fokoz. Mint mondta, „a dolgozók közhangulata a Postánál mélyponton van”.

A kisebb fiókok bezárásával nagyobb forgalom zúdult a nagyobb postákra, ami időnként hosszas várakozást követel az ügyfelektől. Ez azonban az ügyfeleket és a dolgozókat is feszélyezi. Ráadásul felreppent a hír, hogy újabb fiókbezárások jöhetnek, mivel a Magyar Posta megkereste az 1500 fő alatti kistelepülések önkormányzatait, hogy vegyék át a posták üzemeltetését, és állítólag azt is kilátásba helyezték, hogy ha ez nem történik meg, akkor bezárják a fiókot.

Az állami vállalat az Index megkeresésére azonban cáfolta a hírt, és közölték, hogy új partneri programot hirdetnek, amely keretében lehetőséget biztosítanak arra, hogy a posták működtetésében önkormányzatok, vállalkozások (például élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok) és egyéb partnerek is még nagyobb számban vegyenek részt.

Afelől is érdeklődött lapunk, milyen a partneri program fogadtatása, az önkormányzatok mellett van-e fogadókészség élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok részéről. A társaság tájékoztatása szerint korábban már 19 Takarékbank-fiók és két kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával tesztelték a partneri üzemeltetési formát.