Pénteken szavaznak a 2024-es költségvetésről az Országgyűlésben

image 6483441 (70)
2023.07.03. 17:08
Az összegző módosító javaslatok tárgyalása és elfogadása után pénteken szavaz az Országgyűlés a 2024-es költségvetésről – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, a jövő évi egy „védelmi költségvetés” lesz, melynek célja, hogy a háborús időkben is megvédje az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést.

A PM közölte, hogy a költségvetésben megerősítik a Honvédelmi Alapot, amely megteremti a további honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint megerősíti Magyarország fizikai biztonságát. A közel 1310 milliárd forintos alapnak köszönhetően a honvédelemre fordított kiadások 2024-ben meghaladják a GDP 2 százalékát (a 2 százalékos határértéket a NATO is elvárja a tagállamoktól). Szerintük a biztonságot nemcsak a háború, hanem „a magyar határokat fenyegető migráció és Brüsszel újabb migránselosztási tervei miatt is meg kell erősíteni”.

A közlemény szerint a kormány célja az is, hogy a gazdaság háborús időkben is elkerülje a visszaesést, a növekedés folytatódjon, és megvédjék a magyar emberek munkahelyét. A magyar gazdaság 2022-ben is jól teljesített és 4,6 százalékkal bővült. 2023-ban 1,5 százalékos növekedés várható.

Ennek mértéke 2024-ben ennél lényegesen magasabb, várhatóan 4 százalékos lehet – írták.

Céljuk még a munkahelyek védelme, és az is, hogy megőrizzék az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát. Így 2024-ben a Pénzügyminisztérium 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 66,7 százalékra való csökkentésével számol. „Az elhibázott brüsszeli szankciók miatt megugrott infláció mértéke az év végére egy számjegyűre, majd 2024-ben éves szinten várhatóan 6 százalékra csökken” – írták.

Erre költik a legtöbb pénzt a költségvetésben 

Céljuk az is, hogy fenntartsák a rezsicsökkentést, ezért 2024-ben is marad a Rezsivédelmi Alap, aminek célja, hogy védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan világpiaci energiaárak emelkedésével szemben, ezáltal biztosítva a magyar családok és vállalatok anyagi biztonságát és energiaellátását. Az Alap összesen 1340 milliárd forintot kap 2024-ben, aminek a fedezete az extraprofitadókból és egyéb bevételekből származik. A közlemény szerint továbbra is elvárják, hogy azok a szektorok is járuljanak hozzá az ország védelméhez, amelyek ebben a háborús helyzetben extraprofitra tesznek szert.

Ezen kívül, a PM szerint a kormány háborús időkben is megvédi a családtámogatásokat, a családi adórendszert, a családi adókedvezményeket. Megmarad a legalább 4 gyermeket nevelő és a 30 év alatt gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentessége, a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége továbbra is biztosított lesz. A családtámogatási rendszer megújítása mellett is több mint három és félszer több jut családtámogatásra, mint 2010-ben, a családpolitikai kiadások és adókedvezmények együttes összege így meghaladja a 3300 milliárd forintot  – fűzték hozzá.

Végül arra is kitértek, hogy mire költik a legtöbb pénzt: a nyugdíjasokra. Közlésük szerint marad az inflációkövető nyugdíjemelés, a 2022-ben teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj, és amennyiben a gazdasági növekedés lehetővé teszi, nyugdíjprémiumot is fizethetnek 2024-ben. A nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra fordítható költségvetési források összege több mint 6540 milliárd forintra emelkedik, ami a költségvetés legnagyobb tétele – közölte a Pénzügyminisztérium.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)