Nyolc évvel ezelőtti szintre csúszott vissza az új lakások piaca

2023.07.04. 11:22
Az idei első fél évben jelentős mértékben bezuhant a budapesti új lakások piaca. A kereslet és kínálat egyaránt a 2014–2015-ös szintekre esett vissza az OTP legfrissebb, beruházói és értékesítői adatokon alapuló Budapesti Újlakás Értéktérképéből, melyet az MTI-vel osztottak meg kedden.

A közleményben a piac visszaesését a bizonytalan gazdasági kilátásokkal magyarázták, ami a beruházókat és a lakásvásárlókat is elriasztja az aktív piaci részvételtől.

Idén az első hat hónapban 96 új, kétlakásosnál nagyobb projekt értékesítése indult el Budapesten, amelyek keretében mintegy 1650 lakás épül. Ez az előző fél évhez képest 60 százalékos, a tavalyi első fél évvel összevetve 30 százalékos csökkenés – részletezte Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

Hozzátette, ennél kisebb volumen legutóbb 2015 első felében került piacra, amikor öt év után épphogy beindultak az új projektek.

Társasházi lakások

Az eladott új társasházi lakások száma idén június végéig 1570 volt, ami megegyezik az új kínálattal. Ez a megelőző fél évhez képest 25 százalékos, 2022 első fél évéhez képest pedig mintegy 60 százalékos visszaesést mutat. Ilyen alacsony értékesítési volument utoljára három éve, azt megelőzően pedig 2014 második fél évében lehetett látni – összegezte az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

A közlemény szerint egyelőre nem várható a piac élénkülése.

Budapesten is visszaesett a beruházói aktivitás; továbbra is a XIII. kerületben a legélénkebb – írják a közleményben.

Új lakások

Az idei átadású lakások esetében most nagyjából 1,3 milliós átlagos négyzetméterárral lehet kalkulálni a fővárosban. A jelenleg 2024–25-ös költözéssel hirdetett, nagyrészt még épülőfélben lévő projekteknél 1,5 millió forint körüli az átlagár. Az építkezés korai szakaszában megállapított árak a projekt átadásáig még tovább nőhetnek – figyelmeztetett Valkó Dávid.