A Lamborghini eladta az utolsó benzines járművét

2023.07.06. 13:01
Stephan Winkelmann, a Lamborghini vezérigazgatója szerdán a Welt című német lapnak elmondta, hogy a márka eladta a teljesen benzines üzemű járműveiből visszamaradt készletét.

Innentől kezdve minden új gépjármű, amelyet eladnak, valamilyen módon villamosított lesz. Elsőként az Aventador és a Huracan szupersportkocsik plug-in hibrid utódai és egy plug-in hibrid Urus SUV érkezik. Még ebben az évtizedben a Lamborghini azt tervezi, hogy piacra dobja első teljesen elektromos járművét  − írta meg az Insider

Mivel a  Lamborghini-vásárlók jóval előre megrendelik autóikat, a vállalat még egy ideig folytatja a benzinüzemű járművek gyártását.

A döntés, hogy a villamosítás mellett döntsenek a V12-es motorok által meghatározott évtizedek után, végül a világszerte szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások miatt született, mondta Winkelmann az Insidernek egy interjúban az év elején. Az autóipar egésze az elektromos járművekre való költséges átállás közepén van. 

Az, hogy a Lamborghini újragondolja autóinak üzemanyag-ellátását, nem jelenti azt, hogy elveszíti a kapcsolatot a gyökereivel. Winkelmann az Insidernek elmondta, hogy célja, hogy a Lamborghini vásárlói számára az általuk elvárt adrenalinfelhajtó teljesítményt biztosítsa, miközben csökkenti a vállalat karbonlábnyomát. 

A vállalat első plug-in hibridje (egy olyan járműtípus, amely nagyobb hatótávolsággal és nagyobb akkumulátorral rendelkezik, mint a hagyományos hibridek) 2023 végén kerül kereskedelmi forgalomba és a klímaberendezéssel ellátott, 12 autóból álló garázsokba. Egy V12-es motornak, három villanymotornak és egy kis akkumulátornak köszönhetően a Revuelto szuperautó valamivel több mint 1000 lóerőt tud, és a Lamborghini becslése szerint 2,5 másodperc alatt éri el az óránkénti 62 kilométeres sebességet.