Hideg kávé, kevésbé keserű sör – a Z generáció merőben másként fogyaszt

2023.07.09. 15:04
Merőben másként fogyaszt a Z generáció. Az 1997 és 2012 között született nemzedék tagjai tudatosabban és bátrabban nyúlnak az ételekhez, italokhoz. Az igények kielégítésének fontosságát pedig a nagyvállalatok is felismerték, és piacot építettek az új szokásokra.

Számos cég lépett arra az útra, hogy meglévő termékei reklámozása helyett újakat fejleszt ki, hogy megfeleljen az új generációk igényeinek. Az élelmiszeripari trendek ugyanis az újabb fogyasztói csoportok piacon való megjelenésével párhuzamosan változnak.

A Z generáció tagjainak ízlése már más, mint az azt megelőzőké, ráadásul ennek a korosztálynak 2021-ben mintegy 360 milliárd dolláros kollektív jövedelem állt rendelkezésére, így a vállalatoknak meg is éri kiszolgálni az igényeiket.

A Z generáció, vagyis az 1997 és 2012 között születettek nagyobb választékhoz szoktak hozzá, ebből kifolyólag kevésbé hajlandók olyan terméket fogyasztani, ami nem nyújt számukra azonnali örömforrást

– vélik a marketingesek és a trendelőrejelzők.

A cégek rá is ültek a vonatra

Számos vállalat pedig nem volt rest, hogy kiszolgálja ezeket az igényeket – írja a The Wall Street Journal. A Heineken például piacra dobta a fiatalabb fogyasztókra szabott könnyedebb és kevésbé keserű Heineken Silvert, amely kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz a márka klasszikus söréhez képest.

A sörhöz hasonlóan bor terén is változik az ízlés, aminek lekövetésére a Treasury Wines ausztrál borvállalat 2022-ben vezette be a sauvignon blanc borának alacsonyabb kalória- és alkoholtartalmú változatát, amelyet a fiatalabb generáció egészségtudatosabb igénye ihletett.

„A mértékletesség valódi trend lett, főként a fiatalok között, ezért ez számunkra is fontos szemponttá vált” – mondta Carl Evans, a Treasury marketingvezetője.

A Z generáció a kávét is másként szereti – hidegen. A világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb kávézólánca, a Starbucks ezért bővítette hidegital-választékát. Legnépszerűbb italuk a 2021-ben megjelent Iced Shaken Espresso és a 2017-ben piacra dobott rózsaszín üdítő, a Pink Drink. Utóbbi annyira népszerű lett, hogy a vállalat áprilisban az élelmiszerüzletekben a termék palackozott változatát is bevezette.

Ennél is messzebb ment a Z-sek jegeskávé-őrületét kihasználva a kávéfőzőket gyártó Keurig cég, amely az idén mutatta be K-Iced kávégépét, az első olyan kávéfőző-termékcsaládot, amelyet kifejezetten a jegeskávékra terveztek.

A csirke a menő

A Z generáció már tudatosabban éli életét, mint elődei.

Számukra nemcsak az egészségtudatosság, hanem a környezettudatosság is meghatározó szempont.

Ezért például a szarvasmarhatartás klímára gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt kevesebb vörös húst esznek, a mérleg nyelve a csirke felé billent el körükben. Ez pedig a gyorséttermek kínálatában is egyre inkább visszaköszön, a Taco Bell az elmúlt néhány évben ezért egyre több csirkés terméket vezetett be.

A KFC is beszállt a „csirkés buliba”, aminek eredményeként márciusban piacra dobták a Kentucky Fried Chicken Nuggetset.

Változatos, merész ízek

A Z nemzedék tagjai emellett a változatosabb, merészebb ízeket is kedvelik. Ehhez igazodnak a Pizza Hut újításai. Így született meg a Japánban és Tajvanban piacra dobott Cilantro pizza, valamint az Egyesült Államokban kapható Spicy Lovers pizza.

Ráadásul igencsak fűszeresen esznek. Felmérések szerint a Z generáció tagjainak fele rendszeresen használ fűszeres szószokat, és fontos nekik a bőséges választék. Ezt használta ki a Heinz, amely áprilisban piacra dobta a három fűszeres ketchupos ízt, valamint a Heinz Hot 57 szószt.