A franciák segítségével valósulhat meg Orbán Viktor egyik nagy álma

2023.07.22. 06:22
Orbán Viktor magyar és Marcel Ciolacu román miniszterelnök bukaresti találkozóján említés szintjén a Budapestet Bukaresttel összekötő gyorsvasút is felmerült. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök most újabb információkat árult el a TGV típusú gyorsvasútról.

A Budapest–Bukarest gyorsvasút jelenleg nem több fantazmagóriánál, írja a Maszol. A portálnak 2018-ban nyilatkozó szakember elmondta, hogy a gyorsvasutak kilométere 1,2 millió euróba kerül, mely összegből csak a felépítményt lehet létrehozni. Mai árakkal számolva a költségek 7,1 milliárd euróra emelkedhetnének a több mint 590 kilométeres pályával számolva, írták.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szintén részt vett a bukaresti megbeszélésen. Elmondása szerint Orbán Viktor mindenképpen bevált európai technológiát szeretne a projekthez, itt jönnének képbe a franciák, akik kellő tapasztalattal és tudással rendelkeznek a TGV típusú gyorsvasútról.

A projekt azonban még csak a tervek és találgatások fázisában van, így a legoptimistább forgatókönyv szerint is minimum egy évtizednek kell eltelnie, amíg lesz belőle valami, írja a Főtér.

A Budapest–Belgrád-vasútvonal sem lesz olcsó

A Budapest–Belgrád-vasútvonal korszerűsítését minden idők legnagyobb magyarországi vasúti fejlesztéseként emlegetik. Úgy tűnik azonban, hogy a tervezettnél többet szán a kormány a vonal fejlesztésére, a részletekről itt írtunk.

Szombaton beszédet mond a miniszterelnök

Orbán Viktor szerdán érkezett meg a XXXII. Tusványos helyszínére, Tusnádfürdőre. Az előzetes program szerint a beszéde szombaton 10:30-kor lesz.

Lapunk is megírta, hogy román nacionalisták akarják megzavarni Orbán Viktor tusványosi beszédét.

A keddtől vasárnapig tartó Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínére radikálisok is érkeznek, akiknek nem titkolt céljuk, hogy a kormányfő szombat délelőtt 10 óra 30-kor kezdődő beszédét megzavarják. Román nemzeti zászlóval és egy hatalmas molinóval, rajta a felirattal: „Van, ami örök: Erdély román föld!” készülnek.

A miniszterelnök személyi védelmét Romániában is a Terrorelhárítási Központ (TEK) látja el.

Az Index szombatig folyamatosan jelentkezik cikkekkel, videókkal, fotókkal, exkluzív nyilatkozatokkal Tusnádfürdőről, ezeket itt találja.