Kutyaszorítóban a forint, nagy nyomást helyez Amerika a magyar devizára

inf
2023.08.02. 11:27
Hétfőn olyan szintre gyengült a forint, ahol legutóbb márciusban láttuk, 390 forintot ért egy euró. A mostani 390-es szint fölé gyengülésben az amerikai bejelentés a vízumkiadás korlátozásáról játszott jelentős szerepet – mutatott rá lapunknak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője és Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője.

Hétfőn több hónapja nem látott szintre gyengült a magyar deviza, a 390-es szint fölé gyengült az euróval szemben.

A mostani 390-es szint fölé gyengülésben az amerikai bejelentés a vízumkiadás korlátozásáról játszott jelentős szerepet. Az ilyen jellegű bejelentésekre, amelyek az országok közötti súrlódásokat mutatják, a befektetők jellemzően pozícióik zárásával, forinteszközeik eladásával reagálnak, amely a forint gyengülését eredményezi

– magyarázta az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet vezető elemzője szerint a bejelentés kedvezőtlen helyzetben érte a forintot. Kedd reggel 11 óra magasságában 389,26 forintot ért egy euró, jelentősebb korrekció nem történt. 

EURHUF 2023-08-02 10-55-50.png

Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője is megerősítette a lapunkhoz eljuttatott elemzésében, hogy a forint nagyot gyengült azt követően, hogy az USA bejelentette, szigorítja a magyar útlevéllel rendelkezők beutazását az országba.

Az amerikai bejelentéseket figyeli a piac

A múlt heti monetáris dömping után a héten a KSH publikál több makroadatot. Ezek közül a pénteki ipari és kiskereskedelmi adatoknak lehet hatása, mivel azok fontos képet mutatnak a gazdaság állapotát illetően.

Emellett bejelentések, mint az láthattuk a vízumkorlátozás kapcsán, valamint a piaci hangulat általános változása mozgathatják az árfolyamot a héten

– világított rá Molnár Dániel, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok statisztikai hivatala által pénteken közölt júliusi foglalkoztatási adatoknak lehet még hatása, amely a Fed jövőbeli kamatpályája szempontjából tartalmaz releváns információt.

Egy kedvezőtlen júliusi adat nyomán felerősödhetnek azon várakozások, hogy a Fed szüneteltetheti vagy akár le is zárhatja szeptemberben a kamatemelési ciklusát, ami pedig a dollár gyengítésén keresztül erősítheti az árfolyamot.   

(Borítókép: Index)