Van, akinek hitelt kell felvennie, hogy beiskolázza a gyermekét

2023.08.14. 17:44
A szülők közel kétharmada szerint 50 ezer forintnál is nagyobb összeget kell költeni gyermekenként az iskolakezdésre – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. legújabb kutatásából. A felmérés felfedte, hogy sok családban hónapokon keresztül spórolnak a tanszerek beszerzésére, és van, aki hitelt is felvesz a kiadások fedezésére.

A szülők jelentős része több hónapig tudatosan spórol, hogy minden felszerelést be tudjon szerezni szeptemberig – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. több mint 300, saját ügyfele körében végzett felméréséből, mely az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokat vizsgálta.

A kutatásban megkérdezett szülők 65 százaléka költ 50 ezer forintnál is többet az iskolakezdésre gyermekenként. 

A válaszadók 14 százaléka 40 ezer és 50 ezer forint közé becsülte kiadásait, és nem egész 5 százalékuk gondolja úgy, hogy 20 ezer és 30 ezer forint közötti összeg elegendő lesz az iskolakezdésre.

Az iskolakezdés finanszírozása a legtöbb családban tudatos pénzügyi tervezést igényel. Tanácsadóinknak köszönhetően több százezer magyar háztartásban vagyunk jelen, így pontosan látjuk, milyen nagy kihívást jelent a kisgyermekes családoknak ez az időszak, és milyen nagy szerepe van ilyenkor a pénzügyi tudatosságnak

– jelezte Pálfalvi Márta, a Provident Zrt. kommunikációs és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. A családoknál a legnagyobb költségek jellemzően a szeptember elsejét megelőző két hétben jelentkeznek.

Van, aki hitelt is felvesz az iskolakezdéshez

Az összeg nagyságából adódóan a legtöbben már hónapokkal korábban elkezdenek spórolni: a szülők közel 10 százaléka fedezi iskolakezdési kiadásait megtakarításokból. Jellemzően havonta körülbelül 10 ezer forintot próbálnak meg erre a célra félretenni – világított rá a kutatás. 

Vannak azonban, akik barátoktól, családtól kapott kölcsönt is igénybe vesznek, a válaszadók kevesebb mint 3 százaléka pedig hitelt is felvesz az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadások fedezésére. 

Többgyermekes családok esetében az 50 ezer forint felett költők aránya 75 százalék, míg a három vagy több gyereket nevelők esetében már 82 százalék nyilatkozott így.

A felmérésben rámutattak, hogy a hitelfelvételnél sem elsősorban a gyermekek száma dönt: azok közül, akik a kutatásban úgy nyilatkoztak, hogy igénybe vesznek hitelt, több mint 70 százalékuk egygyermekes család. Jellemzően a vidéken élők választják a hitelt, ezt a lehetőséget Heves és Fejér vármegyéből jelölték meg többen.