Bezár az Electrolux-gyár, de mi lesz a dolgozókkal?

HAP 6598
2023.09.21. 10:17
A nyíregyházi Electrolux-gyár csoportos létszámleépítésének első hulláma október közepén kezdődik, ebben várhatóan 143 munkatárs lesz érintett – tudta meg az Index. Ezzel együtt a termelés folyamatos a mintegy 650 főt foglalkoztató szabolcsi üzemben, a gyártás utolsó napja pedig tervezetten december közepére esik. A svéd hátterű cég aktívan segíti az alkalmazottak elhelyezkedését, a régebb óta állományban lévők pedig a törvényileg előírtnál nagyobb mértékű végkielégítésre számíthatnak.

Rossz hírrel indult a február Nyíregyházán: ekkor jelentették be, hogy 2024 januárjában leállítja a termelést az Electrolux a szabolcsi megyeszékhelyen lévő, 650 főt foglalkoztató hűtőszekrénygyárában. A döntést a megváltozott üzleti kilátásokkal indokolták, mindez a 2019-es esetre emlékeztet, amikor a svéd háztartásigép-nagyhatalom Jászberényben a porszívók előállítását szüntette meg.

Az Index már akkor utánajárt, mi okozhatta a nyíregyházi Electrolux-gyár vesztét, illetve melyek lehetnek a teljes leállást megelőző átszervezés lépései, most – bő fél évvel később – pedig újra megkerestük a gyárat, hogy megtudjuk, hol tart a folyamat.

A februári bejelentés óta augusztusban hat, szeptemberben négy munkavállaló távozott a létszámleépítés keretében az Electrolux nyíregyházi csapatából. A csoportos létszámleépítés első hulláma október közepén kezdődik, ebben várhatóan 143 munkatárs lesz érintett. A további csoportos létszámleépítések folyamatosak lesznek novemberben és decemberben

– közölte lapunk érdeklődésére Szentpéteri Ferenc, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója, a nyíregyházi hűtőszekrénygyár igazgatója. 

Több pénzt ígérnek, mint amennyi a törvény szerint járna

Információink szerint a 650 dolgozó jelentős része 5–10 éve vagy annál is régebben dolgozik a nyíregyházi gyárban, kíváncsiak voltunk arra is, ők vajon milyen vastag „borítékra” számíthatnak.

Az ügyvezető erre úgy válaszolt, hogy a kollektív szerződésnek köszönhetően a végkielégítés mértéke a hosszabb munkaviszonnyal rendelkező kollégák esetében lényegesen meghaladja A munka törvénykönyve által előírtakat. 

„Munkatársainkkal továbbra is azon dolgozunk, hogy a gyártási tervben meghatározott darabszámokat magas minőségben teljesítsük. A termelés folyamatos, a gyártás utolsó napja tervezetten december közepe. Fontos feladatunk még, hogy a jogszabályoknak megfelelően, szorosan együttműködve a kormányzati szervekkel lebonyolítsuk a csoportos létszámleépítést” – szögezte le az Indexnek Szentpéteri Ferenc. Ugyancsak kiemelt fontosságú számukra, hogy a korábban bejelentett Gondoskodó Elbocsátás Programot a tervezettek szerint valósítsák meg (erről további részleteket a keretes írásunkban olvashat). Ennek fontos eleme volt a szeptember 18-án a régióban működő 43 vállalat részvételével szervezett állásbörze.

Időközben elkelt a gyár területe

A termelés leállása és a munkavállalók sorsa mellett fontos szempont a terület utóhasznosítása is. Ez itt sem volt másképp, hiszen értékes ipari ingatlanról van szó.

Az Electrolux nyíregyházi hűtőszekrénygyára 2005-ben kezdte meg működését 30 hektár területen.

Közvetlen vasúti csatlakozással rendelkezik, 44 ezer m² termelési és 14 ezer m² készáruraktár-területtel, amelyek mérete akár a duplájára is növelhetők. Vonzó célpont a befektetőknek, ilyen paraméterekkel nem csoda, hogy lett is új gazdája.

A gyárigazgató az Index kérdésére ismertette:

az Electrolux Group 38 millió euróért a svéd hőszivattyúgyártó vállalatnak, a Qvantumnak adta el a nyíregyházi telephelyét.

Ez mintegy 14,5 milliárd forintnak felel meg. Szentpéteri Ferenc felidézte: az Electrolux Group a februárban bejelentett termelés leállítását követően, a hatóságokkal szorosan együttműködve aktívan vizsgálta a lehetőségeket a telephely értékesítésére. Úgy véli, több lehetséges jelölt közül, számos tényezőt figyelembe véve a Qvantum volt a leginkább megfelelő vevő. A telephely átadás-átvételét 2024 első negyedévének végén tervezik.

Az ügyvezető megerősítette: addig is az Electrolux nyíregyházi gyára a korábban bejelentett tervek mentén folytatja a csoportos létszámleépítést és a Gondoskodó Elbocsátás Programját.

A tervek alapján a termelés várhatóan december közepén áll le.

Lapunk végezetül arra is rákérdezett, a februári bejelentés óta nyomon követve a piaci hatásokat, gazdasági folyamatokat, helyes volt-e a döntés, illetve terveznek-e kényszerűségből másutt is hasonló lépést tenni. „Az Electrolux Group döntését egy részletes versenyképességi vizsgálat eredményeként hozta meg, ez része a tavaly indított költségcsökkentő programnak” – reagált a felvetésre a gyárigazgató. 

A Gondoskodó Elbocsátás Program főbb elemei

  • Információs fórumok szervezése, részletes tájékoztatás a munkavállalóknak a munkaviszonyuk megszüntetésével kapcsolatos jogi tudnivalókról, a szükséges adminisztratív lépésekről, illetve segítséget adni a munkaerőpiacra történő kilépéshez.
  • Álláskeresési technikák, tréningek lebonyolítása, hogy gyakorlatias álláskeresési ismeretek elsajátításával a munkát keresők képessé váljanak az önálló álláskeresésre. Továbbá friss önéletrajzzal, fotóval és motivációs levéllel rendelkezzenek, és a lehető legrövidebb időn belül újra munkába tudjanak állni. A képzésen csaknem 600 munkavállaló vett részt.
  • Idegen nyelvi, könnyűgépkezelői, egyéni képzési igények támogatása.
  • Pszichológiai konzultációs lehetőség.
  • Stresszkezelési tréning biztosítása.
  • Vezető beosztású munkatársak személyre szabott támogatása.
  • Munkából – Munkába program elindítása, melynek lényege, hogy a regisztráló fizikai állományú kollégákat munkaviszonyuk végét követően további három hónapig támogatja az Electrolux. Egyéni akcióterv kidolgozása, aktív támogatás az állásinterjúkra felkészülésben, az álláskeresési folyamat támogatásában, állások közvetítésében, pályaorientációs és pályakorrekciós szakmai tanácsadásban.

(Borítókép: Electrolux)