Új időszámítás kezdődik a bankokban, élesedett a kamatplafon

2023.10.09. 10:01
Hétfő reggel a Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy mától az új vállalati és lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafont alkalmaznak a bankok a kormány kérésére. A lakossági lakáscélú hitelek – új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása – esetében 8,5 százalékos THM-szintet jelent, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik. Akár milliókat spórolhatunk egy nagyobb hitel esetén.

Korábban megírtuk, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Bankszövetséggel tartott egyeztetésen kiemelte, hogy „hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés.

Bankadó helyett a pénzügyi eszközöket a gazdaság felé szükséges irányítani, hiszen a gazdaságnak jelenleg nagyobb szüksége van forrásokra, mint a költségvetésnek: meg kell akadályozni a hitelpiac befagyását, és meg kell erősíteni az egészséges hitelezést.”

2023. október 9-től a kereskedelmi bankok önkéntes kamatplafont alkalmaznak

– derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből, amelyben ismertették, hogy a Bankszövetség támogatta, a Gazdasági Versenyhivatal pedig üdvözölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát. 

Sokkal kedvezőbb hitelfeltételek

Mindez azt jelenti, hogy a mai naptól kezdődően – az egyes bankok korábbi napokban történt bejelentéseinek megfelelően – a vállalkozások és a családok is sokkal kedvezőbb feltételekkel tudnak hitelt felvenni, mint korábban.

A bankok által vállalt alacsonyabb kamatszintek akár több millió forintos megtakarítást is jelenthetnek egy-egy vállalkozás vagy egy-egy család részére. 

Ez az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintet, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM-szintet jelent, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik – ismertette közleményében a gazdaságfejlesztési tárca. 

Nagy Márton megköszönte a bankok együttműködését és vállalását, hiszen „az önkéntes kamatplafon egyrészt több tízezer vállalkozás és család számára jelent rendkívüli segítséget, másrészt érdemben járul hozzá, hogy fokozott verseny induljon a pénzügyi szervezetek között, így a piaci alapú hitelezés újra erőre kaphasson, ezzel segítve a gazdasági növekedés helyreállítását”.

Milliókat spórolhatunk

Korábban kiszámoltuk, hogy mennyit spórolhatnak a magyarok például egy 20 évre felvett 20 milliós fix hitellel. 

A MOSTANI KAMATSAPKA EGY 20 MILLIÓS, 20 ÉVRE FELVETT VÉGIG FIX HITEL ESETÉBEN KÖZEL 3 MILLIÓ FORINTTAL CSÖKKENTI AZ ADÓSOK TELJES HITELTERHÉT A JELENLEG MEGHIRDETETT BANKI TOPAJÁNLATOK KAMATÁHOZ KÉPEST.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség közti megállapodás értelmében a kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére. Emellett a kormány támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit.

Több bank is még a múlt héten jelezte, hogy hétfőtől, azaz mától önként teljesíti a kormány kérését, és a vállalkozásoknak maximum 12 százalékos kamaton, a lakosságnak pedig 8,5 százalékos kamatplafonon kínálja lakáshiteleit. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium ismertette, hogy az egyeztetések folyamatosak lesznek, így a közel egy hónap múlva sorra kerülő találkozón a felek felülvizsgálják az önkéntesen alkalmazott kamatplafon felső határát, továbbá megkezdődhet a banki digitalizációt érintő konkrét javaslatok megtárgyalása is.