Érkeznek az év végi bónuszok: van, akinek egy autó árát adja a főnöke

2023.10.27. 16:11
Egy új autó árával vetekedő év végi bónuszt is kifizethetnek a cégek fejenként – jelezte az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline Budapest. A kutatásban arra is választ adnak, mely cégtípusnál a legjellemzőbb a kiemelkedő év végi bónusz osztogatása.

„Az Egyesült Államokban a vállalatok 33 százaléka ajánl év végi bónuszt, közöttük pedig a leggyakrabban az IT-cégek jutalmazzák dolgozóikat ebben a formában” – világított rá elemzésében a hazai tréningcég, megjegyezve, hogy a pénzbeli juttatások mellett a célok és elvárások kitűzése is fontos, ha jó eredményt akar a munkaadó a dolgozóitól.

Magyarországon hasonló az arány, mint amerikában, azonban az értékesítő és a gyártási területeket is gyakran elismerik anyagi juttatás, extra szabadság vagy részesedés formájában

– jelezte a Comline Budapest.

Az éves juttatás olyan lehetőséget kínál, amellyel a munkáltatók megjutalmazhatják munkavállalóikat az adott évben végzett kemény, sikeres munkájukért, egy kis extra jövedelem vagy egyéb juttatások formájában az ünnepek előtt. A legfontosabb azonban, hogy ki kapja, miért, mennyit és milyen célok mentén.

Minden harmadik cég oszt év végén bónuszt

A Zippa.com 2022-es felmérése szerint az Amerikai Egyesült Államokban a vállalatok 33 százaléka jutalmazza év végén valamilyen formában a dolgozóit, amelynek 69 százaléka az IT-szektorban tevékenykedik.

Magyarországon is hozzávetőlegesen minden harmadik vállalat jutalmaz

– világított rá Nagy Béla. A Comline Budapest tulajdonosa és vezető trénere hozzátette, hogy nálunk még nem az IT-cégek vannak többségben, bár tény, hogy ez az iparág még mindig nem érte el teljesítőképességének csúcsát. „Nálunk mindig is az értékesítő vagy projektvezető kollégák kapják a kiemelkedő bónuszt, ezt követően a gyártással foglalkozó területeket ismerik el” – tette hozzá a trénercég tulajdonosa, aki hozzávetőleg 120 vállalatra lát rá.

Mennyi az annyi?

A kutatás szerint hazánkban a leggyakoribb jutalmazási forma az extra szabadság és részesedés mellett az egyszeri pénzbeli juttatás, amelyet tizenharmadik havi fizetésként vagy pulykapénzként is szoktak emlegetni.

Az eddigi legmagasabb, motivációnak szánt év végi bónusz, amit munkánk során láttunk, vetekedett egy középkategóriájú, új autó árával

– mondta Nagy Béla. Megjegyezte, hogy a munkáltatók ilyenkor tűzik ki a jövő évi célokat is, hogy „az öröm mellett ne maradjon el a teljesítmény sem”. Az egyéni célok mellett a csapatcélok is ilyenkor körvonalazódnak a következő évre, azonban az sem ritka, hogy ilyenkor extra juttatásért cserébe erősebb teljesítmény az elvárt év végéig.

„Az a mentalitás is igen gyakori, hogy az év utolsó 3 hónapjában kapnak észbe a cégek, mivel eddig elmaradtak a számok, és nem szeretnék mínuszban zárni az évet. Ilyenkor jönnek az ígéretek” – tette hozzá Nagy Béla. A technológiai vívmányok térnyerésével a cégvezető azt sem tartja kizártnak, hogy a juttatások köre is bővülhet, a kriptovalutákpéldául lehetővé tehetik az év végi bónuszok gyorsabb és hatékonyabb kifizetését.