Rejtélyes autóipari gigaberuházás érkezik Magyarországra

2023.10.30. 12:48
Húszmilliárd forintos beruházást hoz Magyarországra az autóipari Stellantis – jelezte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn. A világ egyik legnagyobb autóipari konglomerátuma 20 milliárd forintot fektet az általa tavaly megvásárolt magyar startupba, az aiMotive Informatikai Kft.-be.

A Stellantis, amelyhez tizennégy autómárka tartozik, Magyarországot választotta az önvezető technológia és a villamosítás központjául – jelezte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve, hogy a kormány a beruházást 5 milliárd forinttal támogatja.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország szűk 20 év alatt a világ egyik vezető autóipari hatalmává vált

– mondta, megjegyezve, hogy az autóipari termelés alapján az első 20 állam között van az ország. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az autóiparon belül a jövőt az automatizált vezetési és a zöldtechnológiák képviselik, ezért jó hír, hogy Magyarország például az akkumulátorgyártásban a világon a negyedik helyen van, de hamarosan – Kína után – a második helyre kerülhet.

Globális pozíciót szerezne a kormány

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány ezzel a beruházással tovább javítaná globális pozícióját az autógyártásban, amely az egyik legfontosabb pillére a nemzetgazdaságnak.

Az aiMotive Informatikai Kft.-t 2015-ben alapította néhány magyar fiatal, a Stellantis pedig a felvásárlás után úgy döntött, hogy megtartja a szoftvercég magyar vezetését

– idézte fel Magyar Levente. A rendezvényen Heiko Schilling, a Stellantis szoftver- és mesterségesintelligencia-fejlesztési alelnöke elmondta, hogy 2026-ra az aiMotive fejlesztései bekerülhetnek a Stellantis alá tartozó 14 márka autóiba – világított rá az MTI. Az aiMotive több mint 200 embert foglalkoztat, ezt a létszámot egyelőre 40-nel emelik. A vezető megjegyezte, hogy Magyarországon az 1990-es években voltaképpen nem létezett járműipar, most pedig több mint 150 ezren dolgoznak ezen a területen, ami komoly teljesítmény.