Így tesz Orbán Viktor rejtélyes milliókat a csokosok zsebébe

2023.10.30. 11:10
A piaci alapon felvett hitelekhez képest a csok plusz törlesztőrészlete több millió forinttal értékesebb ingatlan megvásárlását teszi lehetővé a gyermeket tervezők számára – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből, amelyben rávilágítottak, hogy a kamattámogatás akár 6,2–20,5 millió forinttal értékesebb ingatlan megvásárlását teszi lehetővé.

A csok pluszt igénylő családok a kamattámogatás miatt több millió forinttal nagyobb értékű ingatlant vásárolhatnak, mint ha ugyanazt a törlesztőt kamatplafonos, piaci alapon felvett hitelre fizetnék – állapították meg az elemzésben, rámutatva, hogy a kamattámogatás így 6,2–20,5 millió forinttal értékesebb ingatlan megvásárlását teszi lehetővé.

Csak a kamattámogatás miatt Budapesten átlagosan 7–28 négyzetméterrel nagyobb házat vagy lakást tudnak vásárolni a gyermeket tervező családok. A vármegyeszékhelyeken pedig átlagosan 10–39 négyzetméterrel méretesebb lakóingatlannal lehet tervezni

– jelezték az ingatlan- és hitelpiaci szakértők. „Ezt a különbözetet lényegében ajándékba kapják az igénylők az államtól, ami várostól, kerülettől függően jóval nagyobb alapterületű lakóingatlanra lehet elég a nagyobb ingatlanba költöző családok számára” – fogalmaztak az elemzésben. Korábban az Index részletesen is bemutatta az igénylés feltételeit

Több millió forint ajándék

Az új lakástámogatási program a csok plusz támogatott lakáshitelen keresztül nyújt lehetőséget arra, hogy a gyermeket vállaló családok nagyobb lakóingatlanba költözhessenek.

A gyerekszámtól függően 15–50 millió forintos kedvezményes lakáshitel a piaci feltételekkel elérhető, 8,5 százalékos thm-plafonos kölcsönökhöz képest jóval olcsóbb

– mutattak rá az ingatlan.com és a money.hu szakértői. A piaci alapon felvett hitelekhez képest a csok plusz törlesztőrészlete több millió forinttal értékesebb ingatlan megvásárlását teszi lehetővé a gyermeket tervezők számára. 

Korponai Levente, a money.hu vezetője azt mondta: „a családtervezés előtt álló házaspárok elképesztő összegeket spórolhatnak a hitelükön a csok plusszal”.

Ha vállalt gyermekek számától függően kedvezményesen felvehető 15, 30 vagy 50 millió forintos lakáshitel – 8,5 százalékos THM-plafonos – kölcsönnel kellene helyettesíteniük, az a törlesztőket nézve nagyjából 50–165 ezer forint többletköltséget jelentene havonta

– világított rá Korponai, megjegyezve, hogy így olyan családok számára is közelebb kerül a vágyott otthon, akiknek eddig elképzelhetetlen volt, hogy piaci alapú lakáshitelekben gondolkodjanak, mert egész egyszerűen a jövedelmük nem lett volna elegendő a hitelhez.

A money.hu szakértője azt is elmondta, hogy a kamattámogatás miatt ugyanaz a törlesztő:

  • egy vállalt gyermeknél lényegében 6,2 millió,
  • két gyermeknél 12,3 millió,
  • háromnál pedig 20,5 millió forinttal nagyobb hitelre elegendő a csok plusszal, mint ha kamatplafonos piaci hitelt venne fel a család.

Korponai Levente szerint amennyiben pedig a babaváróra is jogosultak, akkor a jövőre 11 milliós hitel – ami támogatássá alakulhat – később önerőként is figyelembe vehető, vagyis akár saját pénz nélkül is belevághatnak az ingatlanvásárlásba.

Ha megszületnek a gyermekek, akkor a babaváró és csok plusz hitelek tőketartozása további tízmilliókkal csökkenhet

– emelte ki a szakember, rámutatva, hogy ez tovább javítja a lakásvásárlás mérlegét.

Van, ahol több extra szoba is kijön

A vármegyeszékhelyeken a jelenlegi átlagos kínálati négyzetméterek alapján, a vállalt gyermek számától függően 10–39, Budapesten pedig 7–28 négyzetméterrel nagyobb házban vagy lakásban gondolkodhatnak a házaspárok a kedvezményes lakáshitel kamattámogatásának köszönhetően.

Egy gyermek esetében legalább félszobás bővülést jelenthet, kettő és három gyermeknél pedig több szobával lehet tágasabb a kiválasztott ingatlan, ha a család csok pluszt igényel kamatplafonos piaci hitel helyett

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az adatokat részletezve elmondta, hogy Budapesten belül például a XV. és XVI. kerületben például egy vállalt gyermek esetében 8 négyzetméterrel, kettő vagy három gyermeknél pedig 16–28 négyzetméterrel nagyobb házban gondolkodhatnak a csok pluszra jogosult családok.

A legkeresettebb városrészek lakásárait nézve pedig az látszik, hogy a XI. és XIII. kerületben a kedvezményes lakáshitelből adódó többlet 6–22 extra négyzetméterre lehet elég.

A Budapesten kívüli piacon Debrecenben, Győrben és Székesfehérváron 8–34 plusznégyzetméter jöhet ki a lakáshitelen elérhető megtakarítások a gyermekek számától függően. Szegeden vagy Pécsen 9–42 négyzetméterről lehet szó. Salgótarjánban, Miskolcon és Békéscsabán viszont 15–90 négyzetméterrel nagyobb lakóingatlanba lehetne költözni.