A világ leggyorsabban növekvő illegális vállalkozásával több száz millió eurót kaszálnak

2023.11.03. 06:37
A laza európai határellenőrzés és az Észak-Afrikában virágzó korrupció miatt az embercsempészet a leggyorsabban növekvő illegális vállalkozássá válik a világon: mára 1,3 millió ember vándorolt be illegálisan az Európai Unió területére, köztük a legsúlyosabb terrortámadásainak elkövetői.

A laza európai határellenőrzés és az Észak-Afrikában virágzó korrupció miatt az embercsempészet a leggyorsabban növekvő illegális vállalkozássá válik a világon – írja a Világgazdaság

A bevándorlók vagyonokat fizetnek, hogy a hivatalos útvonalakat megkerülve juthassanak be Európába, ezért a csempészek kulcsfontosságú szereplők az illegális migráció működésében. Az embertömegek növekedésével pedig ezek a bűnözők egyre gazdagabbá és veszélyesebbé válnak.

Mindegy nekik, kit szállítanak

Az Európai Unióba már csaknem 1,3 millió ember vándorolt be illegálisan a Közel-Keletről és Afrikából. Az illegális migráció mára egy 360 millió eurós üzlet, és az embercsempészek nem foglalkoznak azzal, hogy megélhetési illegális bevándorlókat, bűnözőket vagy akár terroristákat szállítanak át a határokon. Két fő útvonaluk a Földközi-tenger és a Balkán: sokkal többen választják a rövidebb, de veszélyesebb tengeri útvonalat, ezért rengetegen fulladnak meg az Olaszország felé tartó úton.

Akik a jóval hosszabb, de biztonságosabb balkáni útvonalat választják, azok pedig a csempészekkel utaznak több száz kilométeres úton, amíg eljutnak a magyar vagy az osztrák határhoz, amin átjutva menedékjogot kérhetnek.

Az elmúlt évek legsúlyosabb terrortámadásainak elkövetői szinte kivétel nélkül így érték el Európát, a hibás határellenőrzés miatt pedig a csempészek fegyvereket és más illegális árukat is be tudnak juttatni a blokkba.

Az embercsempészek iránti kereslet ugrásszerűen nő, az illegális migráció rendkívül jövedelmezővé vált. Az áraik az indulási országtól, az évszaktól, a határellenőrzés szigorától és az embercsempésztől függenek, de általában 3 és 14 ezer euró közötti összeget kell előre kifizetnie a bandáknak – mondta Luigi Achili migrációs szakértő.

Az EU-nak a saját határait kellene megerősítenie

Az európai tisztviselők az illegális bevándorlás megoldását a bűnözők ellehetetlenítésében látják, ezt nehezíti, hogy kifinomult hálózatok épültek ki, a csempészek munkáját pedig egész helyi közösségek és a hatóságok is segítik. Az Európai Unióban emiatt felerősödött az a nézet, hogy az észak-afrikai országok finanszírozása helyett az EU-nak a saját határait kellene megerősítenie, hiszen megfelelő védelem mellett túl drágává válhatnak a meglévő útvonalak, amelyek a csempészeket és a migránsokat egyaránt elriaszthatják – írják. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport