Rég nem látott csúcsról fordult vissza a forint, a jegybank döntésére vár a piac

INDEX forint 0822 2
2023.11.19. 08:18
Kedden a 378 közeli szintről kis ideig 376 alá erősödött a forint az euróval szemben, ezzel négyhavi csúcsra menetelve. A hét végére azonban vesztett lendületéből a magyar deviza, és újra a 379-es szint fölé gyengült. A főbb európai tőzsdék szárnyaltak, míg a magyar BUX-index kismértékben gyengült. Az olaj és a gáz ára is csökkent. Heti tőzsdei összefoglalónk.

A hét nagy részében egy viszonylag szűk tartományban mozgott az euró-forint árfolyama 375,80–378,00 között. „Kedden érkeztek az Egyesült Államokból az előző havi inflációs adatok, melyek szerint a vártnál is nagyobb mértékben csökkent az infláció, ez pedig kedvező nemzetközi befektetői hangulatot teremtett, aznap a forint is erősödött, főleg a dollárral szemben” – jelezte lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

A kedd reggeli hazai GDP-adat érdemi árfolyammozgást nem hozott. „A negyedévalapú, 0,9 százalékos növekedés összességében megfelelt a várakozásoknak, így a magyar gazdaság kikerült a technikai recesszióból, azzal együtt is, hogy éves szinten ez még a gazdaság zsugorodását jelentette” – mondta az Idexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője rámutatott, hogy kedd délután a várakozásoknál is jobb amerikai inflációs adat érkezett, ami után tovább csökkentek a Fed további kamatemeléseivel kapcsolatos várakozások. Ez gyengítette a dollárt, és erősítette a forintot.

Kedd délután 376 alá erősödött a forint az euróval szemben, ezzel négyhavi csúcsra menetelt a magyar deviza. 

Csütörtök délelőtt érkezett a hír, hogy befektetői igényre válaszul az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 500 millió dollár értékű dollárkötvény-kibocsátást hajtott végre. Ez ismét erősödést váltott ki a forint árfolyamából, tekintve, hogy a devizakötvény-kibocsátás a befektetői bizalom fennmaradását jelzi. Ekkor majdnem szépített is a magyar deviza a keddi rekordján, de végül ez elmaradt. Péntek délutánra azonban elromlott a nemzetközi hangulat, ami forintgyengülést váltott ki, az euró-forint a nap végére átlépte a 379-es szintet. Szombat dél körül 379,2 forintot ért egy euró.

Minden szem a magyar jegybankra szegeződik

A jövő héten a jegybankoké lesz a főszerep, lépéseikre a forint árfolyama is jó eséllyel mozdul majd. Csütörtök délelőtt Virág Barnabás jegybanki alelnök előadást tartott egy szakmai konferencián, amelyen bejelentette, hogy év végére 7 százalék közelébe csökkenhet az infláció, miközben az alapkamat 11 százalék alá mérséklődhet.

jövő héten a legfontosabb esemény mindenképpen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése lesz kedd délután

  – jelezte lapunknak Varga Zoltán. A szakértő szerint szinte biztosra vehetjük, hogy újabb 75 bázisponttal fog csökkenni a hazai kamatszint, de a jegybanki üzenetek megmozgathatják a forint árfolyamát. Kedden este jelenik meg az amerikai jegybank legutóbbi kamatdöntő üléséről szóló részletes jegyzőkönyv is, amelyben új információkat keresnek majd a befektetők, és elsősorban a dollár árfolyamára lehet hatással. 

A hazai kamatdöntésen kívül két KSH-adatközlést is várunk a jövő héten:

  • csütörtökön derül ki a keresetek szeptemberi alakulása, amelynél a reálbér pozitív előjelet mutathat,
  • pénteken pedig a munkaerőpiaci adatok is várhatóan továbbra is magas szinten stagnáló foglalkoztatásról számolhatnak be.

A fenti adatoktól ugyanakkor nem várható jelentős árfolyammozgató hatás. Az Equilor számításai szerint az euró-forint árfolyamában a következő fontos ellenállási szint a 200 napos mozgóátlag 379,60 közelében, ahol egy szeptember vége óta tartó csökkenő trendcsatorna felső trendvonala is húzódik. Áttörésük esetén rövid távon a 382,50-es szint tesztelése jöhet, míg támasz 377,20-nál található. A dollárral szemben 351,40-nál található az első fontosabb ellenállás, a 200 napos mozgóátlag, míg 346,70-nél a támasz.

Szárnyaltak a főbb európai tőzsdék

Az európai tőzsdék pozitívan teljesítettek a héten:

  • a francia CAC-40 2,26 százalékos erősödéssel,
  • a frankfurti DAX 4,23 százalékos szárnyalással,
  • a londoni FTSE 100-index 1,92 százalékos meneteléssel,
  • az euróövezeti EuroStoxx50 2,91 százalékos emelkedéssel zárt.

A BUX-index negatívan teljesített

A BUX-index 0,90 százalékos mínuszban végezte a heti kereskedést a teletrader.com kimutatása alapján.

A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek:

  • a Mol 1,13 százalékot gyengült,
  • a Richter 2,35 százalékot lépett vissza,
  • a Magyar Telekom 0,33 százalékot erősödött,
  • az OTP Bank 0,47 százalékot csökkent.

Blue chip az Opus?

Az Index interjút készített Lélfai Koppánnyal, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatójával, akit arról is kérdeztünk, hogy blue chipnek számít-e már a cége.

Nem is kérdés, hogy beléptünk ebbe a kategóriába, az Opus csoport blue chip, hiszen a kapitalizáció tekintetében stabilan az ötödik hely a miénk, az elmúlt időszak forgalmában pedig a harmadik pozíció körül mozogtunk

– mondta lapunknak a vállalatvezető, megjegyezve, hogy a piacról nagyon pozitívak a befektetői visszajelzések. „Az a tervünk – ahogy az ilyen papíroktól elvárható –, hogy 2024-től mi is elérhetővé tesszük a közönség számára a stratégiánkat, valamint az üzleti terveinket" – tette hozzá. A teletrader.com kimutatása alapján a cég heti teljesítménye pluszban volt, 2,12 százalékot erősödött.

A gáz és az olaj ára csökkent

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, decemberi határidőre megawattóránként 46,51 eurón állt múlt péntek délután, ezen a héten péntek délutánra 45,10 euróra csökkent.

A GÁZÁR HÁROM HÓNAPJA 55,54 EURÓN, EGY ÉVE PEDIG MÉG 126,03 EURÓN ZÁRT.

Az északi-tengeri, Brent típusú olaj ára a múlt péntek délutáni hordónkénti 81,66 dollárról a héten péntek délutánra 79,68 dollárra csökkent.

Idén sokkal jobb helyzetben vágunk neki a télnek

Geoffrey Pyatt, az amerikai külügyminisztérium energiaforrásokért felelős államtitkára az amerikai külpolitika energiát érintő prioritásairól szóló sajtóértekezletén kifejtette, hogy az orosz energiaforrásoktól való függetlenedés révén az elmúlt évben csökkent Európa kiszolgáltatottsága.

OROSZORSZÁG FEGYVERKÉNT HASZNÁLJA AZ ENERGIÁT, UGYANOLYAN MÓDON, MINT A HÁBORÚ KATONAI ESZKÖZEIT, A RAKÉTÁKAT ÉS DRÓNOKAT

– mondta az amerikai politikus. Washington elkötelezettségét hangsúlyozta az orosz olajra kivetett ársapka kikényszerítésében, és megemlítette, hogy csütörtökön az Egyesült Államok újabb vállalkozásokat és szállítóhajókat helyezett szankciós listára, mert az orosz kőolajra meghatározott maximális ár felett értékesített terméket továbbítottak.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

  • 2023. 11. 21., 14.00 – MNB, kamatdöntés
  • 2023. 11. 23., 08.30 – KSH, keresetek
  • 2023. 11. 24., 08.30 – KSH, munkanélküliségi ráta

(Borítókép: Index)